Вівторок , 19.03.2024

На Тернопільщині іще три парафії перейшли з УПЦ МП до ПЦУ

Минулого тижня до Тернопільської єпархії Православної Церкви України перейшли три парафії, які раніше належали до Української Православної Церкви московського патріархату.

Піщатинці парафіяВсі вони поповнили Шумське благочиння. Про це сьогодні, 23 травня, інформують у прес-службі Тернопільської єпархії ПЦУ.

Рішення відмовитися від підпорядкування російській Церкві реалізували мешканці Великих Загайців колишнього Шумського, а тепер Кременецького району. Їхні представники 19 травня прибули до єпархіального управління з проханням прийняти парафію до складу Тернопільської єпархії.

У цьому селі перейти у лоно помісної Української Церкви виявила бажання половина релігійної громади. Тож наразі у місцевому храмі Воздвиження Хреста Господнього парафії ПЦУ та УПЦ МП служитимуть почергово.

Того самого дня в єпархіальному управлінні радо зустріли й представників парафії Різдва Пресвятої Богородиці с. Піщатинці. Архієпископ Нестор задовольнив прохання релігійної громади та видав указ про приєднання парафії до складу Тернопільської єпархії.

Наступного дня, 20 травня, стало відомо, що рішення про зміну юрисдикції на користь ПЦУ переважаючою більшістю голосів ухвалила релігійна громада у селі Шумбар. Представники парафії святого апостола і євангеліста Луки прибули до єпархіального управління й подали прохання про вхід до складу Тернопільської єпархії. Владика Нестор підписав відповідний указ і призначив опікуватися парафією ієрея Володимир Малярчука.

Загалом, від початку повномасштабної війни РФ проти України перебувати у підпорядкуванні  церкви країни-агресора на Тернопільщині відмовилися вже близько 10 громад.