П’ятниця , 19.04.2024

Волонтер, якого підозрюють у шахрайстві, хотів стати головою Тернопільської ОДА

“Не обіцяю, а гарантую, що за шість місяців перетворю Тернопілля на українську Швейцарію!” – заявляв два роки тому лановецький волонтер.

Андрій Козак волонтер

Лановецький волонтер Андрій Козак, якого підозрюють у шахрайстві, два роки тому пропонував свою кандидатуру на посаду голови Тернопільської ОДА, пише видання Тернополіс.

Нагадаємо, правоохоронці Тернопільщини за підозрою у привласненні  благодійних пожертв, які люди передавали на потреби армії, затримали двох волонтерів із міста Ланівці.

Люди помітили, що волонтери почали купувати для себе дорогі речі

Ще на початку березня до оперативних підрозділів поліції звернулися жителі Лановеччини й повідомили про те, що їхні безробітні знайомі, які займаються волонтерством, почали купувати дорогі речі.

Підозри місцевих мешканців справдилися. У середу, 11 травня, правоохоронцями було повідомлено про затримання двох керівників благодійних організацій.

За інформацією Тернопільської обласної прокуратури, псевдоволонтери використали понад 2 млн грн пожертв на Збройні Сили України для власного збагачення.

“Прокурорами і слідчими встановлено, що підозрювані за зібрані на підтримку Збройних Сил України добровільні пожертви громадян придбали для особистого використання автомобілі Land Rover – Range Rover та Audi – Q5, а також мобільні телефони Apple IPhone 13 Pro Max та інші матеріальні цінності  на загальну суму понад 2 мільйони гривень”. – йдеться у повідомленні прес-служби обласної прокуратури.

За версією слідства, на початку війни два брати – уродженці Тернопільщини,  звернулись до громадян із закликами про збір коштів на автомобілі, які згодом обіцяли передати Збройним Силам України. За цей час було зібрано мільйони гривень, за які зловмисники придбали іноземну валюту, автомобілі преміумкласу, мобільні телефони останніх моделей. При цьому  псевдоволонтери регулярно робили у соцмережах відеозвіти про передачу на території активних військових дій автомобілів та інших речей військовослужбовцям.

Придбані за пожертви 2 авто зловмисники привласнили, зареєструвавши одне з них на своє ім’я, а іншим користувались за довіреністю.

Під час обшуків виявлено і вилучено незаконно придбані автомобілі, мобільні телефони, понад 200 тисяч гривень готівкових коштів, 37 тисяч доларів США, більше 2 тисяч фунтів стерлінгів та майже 7 тисяч євро.

Більше того, за інформацією поліції, псевдоволонтери з Ланівців планували також купити будинок.

На даний час вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та накладення арешту на вилучене під час обшуків майно.

“Гарантую, що за шість місяців перетворю Тернопілля на українську Швейцарію!”

Як стало відомо, до цієї масштабної афери причетний громадський активіст із міста Ланівці Андрій Козак.

26-річний Андрій Козак педагог за освітою. Кілька років тому він закінчив географічний факультет ТНПУ. Після здобуття вищої освіти створив благодійний фонд “Милосердя заради майбутнього”.

Два роки тому Андрій Козак звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням призначити його на посаду голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

У лютому 2020-го тодішній голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель добровільно подав у відставку.

Ланівчанин Андрій Козак вирішив скористатися цим моментом і оприлюднив відкритого листа до президента, у якому просив посаду керівника області.

Козак називав себе активним учасником Зе-команди, яка підтримувала Володимира Зеленського на виборах, і заявив, що готовий взяти на себе обов’язки голови Тернопільської ОДА.

“На цій високій посаді зможу привести до влади молодих освічених людей віком до 30 років, які мають щире бажання працювати на благо нашої Вітчизни. А ті, що займали високі посади в попередні роки, не отримають жодних шансів потрапити в ОДА. У мене є чітке бачення, як зупинити виїзд молоді до Польщі та інших країн ЄС. Розумію, як залучити кожного мешканця нашої області до впровадження позитивних змін. Маю бачення, як перетворити Тернопілля на туристичний розвинутий край, який, без сумніву, стане одним з найкращих в Україні! Гарантую наведення порядку в місячний термін! Гарантую притягти до відповідальності корупціонерів і хабарників! Гарантую, що в стислі терміни знайду іноземних інвесторів! Не обіцяю, а гарантую, що за шість місяців перетворю Тернопілля на українську Швейцарію! Прошу Вас дати шанс молоді України втілити мрії українців у реальність!” – писав тоді Андрій Козак у своєму зверненні до глави держави.

Втім, в обіцянки лановецького волонтера на Банковій схоже не повірили і шансу йому не дали. У березні 2020-го року на посаду голови Тернопільської ОДА було призначено Володимира Труша.

Андрій Козак прогнозовано хоч і не отримав посади, але зумів зловити хайп на цій кадровій темі. Про його відкритого листа писали не тільки тернопільські, а й всеукраїнські ЗМІ. Ланівчанин навіть давав розлогі інтерв’ю, де висловлював своє бачення розбудови Тернопільщини.

І ось тепер через два роки Андрій Козак знову гучно заявив про себе, ставши фігурантом кримінальної справи щодо привласнення благодійних пожертв в особливо великих розмірах та ще й у час воєнного стану.

Читайте також по цій темі:
Збирали гроші для ЗСУ і привласнювали: у Тернополі затримали двох керівників благодійного фонду