Вівторок , 19.03.2024

Кому для виїзду з місця проживання потрібен дозвіл військкомату – роз’яснення Генштабу ЗСУ

Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, у воєнний час та з моменту оголошення мобілізації мають отримати дозвіл на виїзд за межі проживання (перебування).

блокпостПро це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ, пише Громадське.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. А ті, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у Територіального центру комплектування та Соціальної підтримки.

Водночас Залужний пише, що «жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

Залужний не пояснив, що саме означає виїзд за межі своїх районів та областей. Його радниця з юридичних питань Євгенія Рябека заявила, що першу заяву Генштабу ЗСУ неправильно трактували.

У коментарі «РБК-Україна» вона заявила, що «йдеться виключно про впорядкування обліку людей, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації». Тобто людина, яка змінює місце проживання, повинна звернутися до ТЦК, знятися з обліку і стати на облік у новому місці. Однак такі пункти уже прописані в законах України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов’язок і військову службу».

Рябека заявила, що мета опублікованого документа — «впорядкувати облік, щоб наші центри комплектування мали певний порядок».

«Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоб юридично впорядкувати цей документ і внести поправки для того, аби він був більш правильний. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто така мета не ставилась», — сказала Рябека.

Більше про дозвіл

Дозвіл на виїзд видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Також розглядається додаткове унормування питань переміщення людей, які систематично перетинають адмінмежі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Запорізька обласна військова адміністрація оприлюднила роз’яснення щодо нього. Так, дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надано чи які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, на термін до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо), на термін до 30 діб;
  • військовозобов’язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на термін до одного року, за наявності підтверджуючих документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;
  • військовозобов’язаним та резервістам, що були заброньовані на період мобілізації та на воєнний час на термін до 30 діб, але не пізніше дати закінчення терміну дії посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати зазначеної на витягу із наказу Мінекономіки України про бронювання;
  • в окремих випадках, за рішенням керівника центру комплектування решті військовозобов’язаних та резервістів при наявності інших поважних причин з поданням ними відповідних документів на термін до 30 діб.

Кому такий дозвіл не потрібен?

Дозвіл не потрібно отримувати людям:

  • Виключеним з військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про зняття з обліку військовозобов’язаного.
  • Особам, які вибувають у відрядження і є військовозобов’язаними заброньованими на період мобілізації та на воєнний час. При собі необхідно мати паспорт, військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про відстрочку або завірений керівником ТЦК та СП витяг із наказу Мінекономіки України та посвідчення про відрядження.
  • Призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які зняті з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є відмітка у посвідченні або у військовому квитку/тимчасовому посвідченні. Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб з дати зняття з обліку.

Читайте також:
СБУ ліквідувала потужний канал незаконної легалізації росіян, які втекли в Україну