Четвер , 18.04.2024

У Теребовлі судили майстра РЕМу, через халатність якого одна людина загинула, і ще одна – травмувалася

Умовний термін присудили на Тернопільщині електрику, через халатність якого одна людина загинула і ще одна – травмувалася.

електрична підстанціяЗокрема, постраждала дитина, які залізла під час гри у трансформаторну підстанцію та колега електрика під час роботи.

Про це йдеться у вироку Теребовлянського районного суду. Фігурант справи – на час вчинення кримінальних правопорушень працював майстром Теребовлянського РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» м.Теребовля, зараз працює на посаді технолога-електрика у смт. В. Березовиця.

Як вбачається із матеріалів справи, обвинувачений – майстер 2-ї групи Теребовлянського району електромереж не забезпечив утримання в справному стані будівлі та устаткування ЗТП-457, відповідальним за збереження, належну експлуатацію та технічний стан якої він був закріпленим. В результаті 20 жовтня 2019 року малолітній хлопчина, що грався з іншими дітьми біля дитсадка у селі Ілавче Тернопільського району, поруч з яким розміщена ЗТП- 457, потрапив у неї.

Дитина зайшла через незачинені двері, вийшла на другий поверх, заховалась у одній із комірок розподільного устаткування РУ-10 кВ, яка на той час була відкрита, та під час спроби вилізти із комірки зачепила правим плечем обладнання, яке перебувало під електричною напругою 10 кВ, в результаті чого була уражена струмом. Хлопчик отримав ушкодження середньої тяжкості.

Ще один нещасний випадок трапився 4 червня 2020 року на КТП-391 у селі Конопківка. Тоді  обвинувачений приступив до роботи з бригадою, не переконавшись в наявності видимого розриву контактів роз`єднувача, не перевіривши відсутність напруги та не встановивши переносне заземлення на перекидку 10 кВ між РКТП і КТП і перекидку 0,4 кВ. Як результат – внаслідок ураження технічним електричним струмом загинув електромонтер з бригади обвинуваченого.

Такі дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 272 КК, ч.2 ст.272 КК “Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою”.

У суді обвинувачений вину визнав, щиро розкаявся, просив суворо не карати. А потерпілі повідомили, що претензій до нього не мають. Зважаючи на визнання вини та позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні вищезгаданих злочинів та за ч.1 ст. 272 КК присудив 2 роки тюрми без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, за ч.2 -3 роки тюрми з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій при виконанні робіт з підвищеною небезпекою строком на  рік.

Далі, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначив остаточне покарання у вигляді 3 років тюрми. Та на підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання, призначивши рік іспитового строку. Також суд ухвалив стягнути з нього майже 40 тис. грн за проведені у справах експертизи. Вирок уже набрав законної сили.

Ольга ПЕТРОСЮК