Вівторок , 23.04.2024

Автомагнітоли: які є види і чим вони відрізняються

Сьогодні складно уявити поїздку у будь-якому авто без музики, радіо. І це вже не кажучи про те, що нерідко автомобілісти мають ще чимало вимог до додаткових функцій автомагнітоли, до якості звуку. 

Однак щоб придбати той, який задовольняє потреби водія та підходить саме для його автівки, слід розібратись у тонкощах, обираючи між тимкупити автомагнітоли 1 DIN https://splaudio.com.ua/catalog/avtomagnitoly/filter/tiporazmer-is-1din/apply/ , 2 DIN чи штатну. І хоча безперервний технологічний прогрес сприяє появі на ринку приладів з більшою кількістю функцій, різноманіттям способу керуванням, але базових характеристик ніхто не скасовував.

Стандарти для магнітол

Про що мова? Ще до початку 80-х виробники прийшли до розуміння про необхідність створення міжнародного стандарту для розмірів магнітол, тобто ширини та висоти. Це полегшило роботу виробникам магнітол, автомобілів і полегшило життя покупцям, бо відпала потреба вгадувати, вміститься автомагнітола у гніздо чи ні. Такий стандарт існував в Німеччині – DIN 75490, абревіатура Німецького інституту стандартизації і його невдовзі зробили міжнародним. На сьогодні передбачено два типи розміру автомагнітол:

  • 1DIN – ніша під цей стандарт має розміри 178×50 мм;
  • 2DIN – ніша для нього має розмір 180х100 мм.

Утім не всі виробники перейшли на цей стандарт. Відповідно, є ще два

варіанти типорозміру магнітол.

  • штатні – виготовлені та встановлені на автозаводі. Вони можуть мати різну форму і розмір, залежно від фантазії виробника. Щоб підібрати відповідну для свого автомобіля, варто врахувати його марку, модель, рік випуску;
  • 1,5DIN – проміжний варіант з розміром 178×75 мм. Це – радше екзотика. Магнітоли такого розміру встановлюють зрідка як штатні в американських авто.

Тож, якщо автомагнітола не штатного розміру, то який обирати між 1DIN чи 2DIN? Відповідь проста, бо  автовиробники зазвичай передбачають у своїх автомобілях гнізда під автомагнітоли одного конкретного стандарту.  Однак, якщо авто виготовили під 1DIN, то іншого варіанту, як автомагнітоли 1DIN купити, немає. Натомість якщо у автівці гніздо під 2DIN, то можна встановлювати автомагнітоли 1DIN із додатковими приладами, використовуючи перехідну рамку.

На що звертаємо увагу при купівлі?

Обираючи автомагнітолу, покупцям також слід зважити на її екран, тип управління, комплектацію, потужність та ін. Адже на сьогодні покупцеві можуть запропонувати масу варіантів для кожної характеристики. Так, навіть фронтальна панель у автомагнітол може бути різною. Зокрема:

– стаціонарною – вбудованою у магнітолу. Така підходить для автівок, припаркованих у гаражі чи на парковці з охороною;

– знімною – таку можна за потреби зняти й заховати, такий собі спосіб захисту магнітоли від крадіжки;

– відкидною – панель відкидається вниз, але повністю не знімається. Така підійде тим водіям, які хочуть прилад із великим функціоналом.

Кілька варіантів мають і екрани в автомагнітолах:

  • моноблок – найпоширеніший варіант, при якому екран вмонтовано в магнітолу;
  • висувний екран – такий закріплений на шарнірах та розміщений у ніші над магнітолою. Зручний тим, що за потреби його можна витягнути-заховати. Також вигідний тим, хто має нішу тільки під 1DIN, але хоче мати повноцінне велике зображення.
  • поворотний – це екран, який можна повертати у горизонтальній-вертикальній площині, але не можна заховати. Він працює як планшет, тому на ньому однаково зручно і обирати файли на флешці, і дивитись фільми.

Також варіюється і спосіб управління – керувати нею можна як за допомогою механічних кнопок, сенсорного керування, пульта, пульта на кермі,  смартфона чи голосу. Пристосувань – маса.

Загалом, сьогодні можна придбати автомагнітоли різноманітної потужності, з додатковими гаджетами та багатим укомплектуванням на будь-який смак та запит. А особливо, коли звертатись  у спеціалізовані магазини  автозвуку та електроніки, наприклад “SPLaudio”.