Субота , 20.04.2024

Кухонний витяжний вентилятор: як обрати і де купити?

Будь-яке приміщення потребує чистого повітря, а особливо, коли йдеться про кухню.

кухонний вентилятор

Адже запахи їжі та частинки жиру, гаряче повітря, що з’являються через приготування їжі, не лише псують вигляд кухні, а й саме перебування у такому приміщенні, створює дискомфорт та погіршує самопочуття.

Для уникнення таких проблем у приміщеннях зазвичай є витяжка, але нерідко її роботу треба підсилити витяжним вентилятором. Зокрема для примусового повітрообміну. Тому цей побутовий прилад є жаданим у сучасних кухнях. Хоча, загалом, побутові вентилятори встановлюють у будь-яких приміщеннях, де є витяжка.

Які є типи і чим вони відрізняються?

Побутові витяжні кухонні вентилятори https://heatrecovery.shop/ventilyaciya/bytovye-ventilyatory/vytyazhni-ventylyatory-dlya-kuhni за формою бувають як круглими, так і квадратними, прямокутними. Працюють вони за принципом посиленого нагнітання повітря у систему вентиляції.

За типом установки їх поділяють на два види:

  1. канальні – такий тип встановлюють безпосередньо у вентиляційний канал. Він може працювати відразу з кількома повітрозабірниками. Тому його встановлюють для великих кухонь, для кухонь у закладах громадського харчування;
  2. вбудовані – такий тип являє собою решітку, на якій закріплений електродвигун з крильчаткою. Вони бувають як настінні, тобто їх встановлюють поверх отвору шахти повітрозабірника, що виходить зі стіни, так і стельові. Останні вбудовують у підвісні стелі та з’єднують із вентканалом.

Також поділяють на види за механізмом роботи:

  1. осьові – усі прилади цього виду схожі на квітку, адже колесо з лопатями закріплено на осі, вздовж якої рухається повітря. Саме вентилятори з таких механізмом роботи найчастіше встановлюють у звичайних кухнях;
  2. відцентрові – являють собою циліндр, всередині якого обертаються лопаті. Повітря при цьому рухається по радіусу, по колу, а потім виштовхується назовні. Загалом це промислові вентилятори, які найчастіше встановлюють для закладів харчування.

Як вибрати вентилятор і не прогадати?

На сьогодні в Україні можна підібрати відповідні, потужні кухонні вентилятори як для маленьких, великих домашніх кухонь, так і величезних кухонь у ресторанах та кафе від найрізноманітніших вітчизняних чи закордонних виробників як офлайн, так і онлайн – в інтернет-магазинах.

Але щоб обрати “саме той” витяжний кухонний вентилятор, який ефективно очищатиме повітря у вашій кухні, варто, знову ж таки, згадати про проблеми, які спонукають нас шукати цей прилад. Це поява запахів, бруду через осідання частинок жиру на поверхню кухонних меблів, стін, “важке” повітря, рідше – волога. Тому обираючи прилад, варто звернути увагу:

– на потужність приладу, чи відповідає вона об’єму приміщення;

– на модуль, що не допускає поширення запаху;

– на захист конструктивних елементів приладу, адже саме на вентиляторі осідатиме найбільше бруду і його потрібно помити.