Четвер , 09.05.2024

Міські велосипеди: характеристика властивостей та особливостей

Для населення великих мегаполісів пересування містом часто важко через часті пробки і затримки громадського транспорту.


Відстань навіть у кілька сотень метрів часом складно подолати, щоб не запізнитися на роботу або вчасно повернутися додому. Проблема менш помітна, якщо у вас є міський велосипед (або «сітібайк»).

Які особливості мають міські велосипеди?

Для людини, яка не знає велосипедів, побачити відмінності між міською та туристичною моделлю велосипеда буде складно. Однак є особливості в конструкції сітібайка, за якими його можна легко дізнатися:

  1. Як правило, його рама оснащена незнімними щитками на колесах, багажником, захистом ланцюга, педальними гальмами та середньої товщини колесами.
  2. Посадка у сітібайка завжди висока, що відкриває хороший кут огляду на сторонах і на дорожнє полотно, щоб бачити потік автотранспорту.
  3. Деякі моделі при покупці оснащені поворотниками, фарами та сигналом – все це вкрай важливо при русі містом у темний час доби.
  4. Особлива конструкція міського велосипеда утримує корпус велосипедиста у вертикальному положенні, тому його хребет може відчувати значне навантаження. У зв’язку з цим сідло сітібайка часто встановлюється на амортизаційний підсідельний штир або оснащене спеціальними пружинами, щоб пом’якшувати навантаження на хребет і забезпечити більш комфортну їзду.

Найголовнішою перевагою міських велосипедів вважається високий ступінь захищеності всіх зношуваних і вразливих елементів його конструкції. Тому обслуговування таких велобайків майже не потребують.

На що звертати увагу при виборі міської моделі велосипеда?

Важливо враховувати особливості основних елементів конструкції цих велосипедів.

Тип рами

За цим критерієм раму міського велосипеда розрізняють, як:

  1. Трапецієподібну або закриту (для чоловічих моделей), особливість моделей із закритою рамою — це підсідельний простір над точнішою трубою, який від труби до сідла повинен становити не менше 10 см, інакше в аварійній ситуації можна легко травмуватися.
  2. Відкриту (жіночі моделі), з характерною відсутністю верхньої труби — вона дозволяє легко сісти на велосипед у спідниці, довгій сукні або пальті без необхідності задирати ногу поверх верхньої труби, але посилення ступеня жорсткості додало їй вагу.

Матеріал рами

Велосипед 28" Marin PRESIDIO 28

На вітчизняному та світовому ринку є велосипеди, рамний каркас яких виготовлено з різних матеріалів:

  1. Сталеві каркаси надійні та довговічні, добре справляються з вібрацією, добре гасить вібрації і легко піддається ремонту.
  2. Каркаси з алюмінію найпоширеніші. Ціна на міські велосипеди з цього матеріалу найвигідніша у співвідношенні «якість-ціна». Крім того, такій рамі не страшна іржа, вона легка та рухлива.
  3. Конструкції з карбону зазвичай виготовлені з такого матеріалу, як вуглепластик. Вони неймовірно легкі, але досить тендітні і не витримують великих навантажень, при цьому входять до категорії найдорожчих велосипедів.

Амортизація

На сітібайках зазвичай використовується амортизація двох типів:

  1. Для хардтейлів — у їх конструкції є амортизаційна вилка, вони призначені не тільки для міста, але і для заміської їзди нерівними дорогами. Більш важкі і менш швидкісні, вони потребують регулярного обслуговування вилки, але виконують свою функцію.
  2. Для ригідів — це найбільш дешеві та легкі моделі велосипедів, вони не оснащені амортизаторами, але ідеально підходять для їзди рівними міськими дорогами та трасами.

Купити міський велосипед в Києві, Черкасах, Харкові та інших містах України можна на сайті інтернет-магазину компанії Unisport. На нашому сайті Unisport.ua ви також можете ознайомитися з різними матеріалами щодо велосипедів, їх типів, відмінностей і переваг, а також про те, як правильно вибрати велосипед того чи іншого типу. Ми пропонуємо широкий спектр послуг з обслуговування та ремонту спортивної техніки, збираємо велосипеди «під ключ». Купівля велосипеда в нашому магазині — це гарантія якості вашого велобайка та тривалого терміну його експлуатації.