Четвер , 25.04.2024

На Лановеччині п’яний водій обматюкав поліцейських. Що йому за це було?

Майже рік часу у судах розглядали справу щодо водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і поводився агресивно при складанні поліцейськими адміністративного протоколу.

Як вбачається із матеріалів, випадок трапився 5 червня 2021 року у селі Снігурівка Борсуківської територіальної громади, що на Лановеччині. Близько першої години ночі працівники поліції зупинили водія автомобіля “Шкода Супер Б”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння як на місці події, так і у медичному закладі кермувальник відмовився, чим порушив вимогу п. 2.5 Правил дорожнього руху.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

Чоловік своєї провини не визнав. У суді адвокат водія просив закрити справу за відсутністю складу порушення. Мовляв, за кермом перебувала дружина водія. Також захисник наголошував на відсутності доказів факту керування транспортним засобом саме тим чоловіком, на якого склали протокол – відеоматеріали, долучені до справи, через технічні несправності неможливо було відтворити.

Втім, протокол складався у присутності двох свідків, кожен з яких надав вичерпні письмові пояснення. Так ось обидва свідки вказали, що за кермом перебував саме той чоловік, на якого і склали протокол. Також вказали, що чоловік перебував з явними ознаками сп’яніння, поводився агресивно, нецензурно висловлювався на адресу поліцейських, погрожував їм розправою та відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння.

Отож, у підсумку Тернопільський районний суд постановив водія автомобіля “Шкода СуперБ” визнати винним у вчиненні інкримінованого порушення і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу. В Апеляційному суді адвокат знову наголошував на відсутності доказів факту керування транспортним засобом, а також пояснення свідків просив вважати неприпустимими доказами. У підсумку Апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції і закрив провадження у справі. Таким чином, водієві “Шкоди” вдалося не отримати покарання за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

А що стосується нецензурних висловлювань і погроз фізичною розправою на адресу поліцейських, то і це водієві зійшло з рук.

За фактом цього порушення на кермувальника склали протокол за ст. 185 КУпАП (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського). Але розгляд справи затягнули на більш як три місяці і згодом Лановецький районний суд закрив її у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності.

Читайте також:
На Тернопільщині п’яний водій заїхав в електричну опору і залишив село без світла