П’ятниця , 29.03.2024

Сергій Надал: Перед найскладнішою зимою міська рада допоможе утеплити багатоповерхівки тернополян

Наступна зима буде найскладнішою за всі роки незалежності України. І президент, і експерти, і урядовці закликають українців цього опалювального сезону, як ніколи, економити газ та електроенергію.

З меншими витратами та комфортом у своїх квартирах зможуть перезимувати мешканці багатоквартирних будинків, які погодилися взяти участь у Програмі енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду. Незважаючи на війну, ця Програма продовжує діяти й у 2022 році.

Лише 20 % робіт оплачують мешканці

Впродовж 2015-2020 років у Тернополі діяла програма термомодернізації будинків на умовах співфінансування 70/30. Тобто мешканці оплачували лише 30 % вартості робіт. Проводиться цілий комплекс робіт, який включає в себе встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення фасадів та горища, заміну вікон та дверей на енергозберігаючі тощо. За цей період понад 60 тернопільських будинків скористались даною програмою.

З 2021 року стало ще цікавіше. у Тернополі надається фінансова підтримка ОСББ на виконання робіт із термомодернізації будинку за програмою «Енергодім», що реалізовується Фондом енергоефективності. Відповідно до умов програми, роботи з утеплення житлових будинків виконуються на умовах співфінансування, де 70% вартості робіт оплачує Фонд, 10% виділяється з бюджету Тернопільської громади, а всього 20% – сплачують мешканці будинку. Фонд енергоефективності гарантує фінансування таких проєктів у цьому році.

Минулоріч такою можливістю скористалося та отримали фінансову підтримку тернопільське ОСББ «Центральне -23» за адресою вул. І. Франка, 23, де уже виконано роботи із заміни вікон та дверей на енергоощадні, а наразі тривають роботи з теплоізоляції огороджувальних конструкцій будинку. Передбачено також виконання робіт з модернізації системи освітлення.

У 2022 році роботи з термомодернізації будинку виконуються на вул. Київській, 7, а незабаром розпочнуться й на вул. Вільховій, 2. Кошти на виконання цих робіт уже виділені з бюджету Тернопільської громади. Загалом співпрацювати по цій програмі погодилося 10 ОСББ.

Конкретні переваги участі у програмі

Економія коштів

Після термомодернізації мешканці будинку вже незабаром відчують суттєву економію, адже знизиться енергоспоживання та зменшаться рахунки за комунальні послуги. Такі заходи дозволяють економити мешканцям до половини коштів, які раніше йшли на опалення житла. В окремих будинках економія складає близько мільйона гривень на рік. Якщо раніше люди використовували 200-300 кубів газу, то тепер на 50-100 кубів менше, зазначають мешканців будинків, де проведена модернізація.

Комфорт

Підвищиться комфорт та умови проживання у будинку. Що важливо і взимку, і літом. Утеплення фасаду не лише утримує тепло під час холодів, а й охолоджує будинок у спеку.

Збільшення ціни квартири

Покращений зовнішній вигляд будинку, енергоощадні вікна та двері, оновлені комунікації збільшують вартість квартири.

Консультації щодо Програми енергомодернізації можна отримати в секторі енергоефективності управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології (м. Тернопіль, вул. Миколи Коперника, 1/209, тел: 525833).

Читайте також:
Інформація про найдорожчий тариф на воду в Тернополі виявилась фейком