Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: Все що треба знати про облаштування укриттів у багатоквартирних будинках Тернополя

Рашисти продовжують ракетний терор. Щодня десятки ракет летять на мирні українські міста.

Сили протиповітряної оборони працюють чудово, але жодне тилове місто не застраховане від прильотів московських ракет. Тому у містах має бути якнайбільше належним чином облаштованих укриттів. Люди мають швидко сховатися у безпечне місце. Для цього у Тернополі триває інспектування стану захисних споруд житлового фонду міста та облаштування нових сховищ, яку організував і проводить міський голова Сергій Надал. Робота з керівниками ОСББ та ЖЕКів дає свої результати.

Хто відповідає за облаштування укриттів у багатоквартирних будинках

За облаштування укриттів (підвалів) у багатоквартирних будинках відповідають балансоутримувачі будинків (ОСББ та колишні ЖЕКи). Нещодавно Сергій Надал повів нараду з головами ОСББ та ЖЕКів міста Тернополя щодо обслуговування захисних споруд у житловому фонді міста. Міський голова ще раз вказав,

«Завдання щодо належного облаштування укриттів та сховищ поставлено ще у лютому. Однак, були скарги від тернополян, які дійсно підтверджувались, по неналежну підготовку укриттів у підвалах багатоквартирних будинків. Зараз голови ОСББ та керівники ЖЕКів мають організувати розчистку підвалів, зробити відповідне маркування про наявність укриття на фасаді будинку, забезпечити мінімальний набір необхідних інструментів та вивести усіх шкідників. За результати роботи є вже перша реакція керівників ЖЕК та голів ОСББ, які оперативно зробили необхідний комплекс робіт у захисних спорудах житлового фонду міста», – підкреслив Сергій Надал.

Як мають бути облаштовані укриття у багатоквартирних будинках

ОСББ та ЖЕКи мають забезпечити належний стан укриттів, зокрема, підвали мають бути розчищені, мати відповідне маркування на фасаді будинку та містити запасний вихід.

Також підвали мають бути облаштовані місцями для сидіння та мати запаси питної води (2 літри на одну особу), запаси технічної води для потреб гігієни мешканців. Окрім того, повинні мати незалежні джерела освітлення, ліхтарики, гасові лампи, свічки, первинні засоби пожежогасіння, вогнегасники, засоби для надання першої медичної допомоги, аптечки, контейнери для зберігання продуктів, а також – шанцевий інструмент, лопати, кирка, лом, пилка по металу, пилка по дереву та інше.

У кожному будинку повинна бути відповідальна особа, яка під час оповіщення сигналу «Повітряна тривога» зможе відкрити підвал. Це важливо, щоб будь-хто із громадян, хто перебуватиме близько до укриття, також мав змогу перейти у безпечне місце.

Де можна отримати інформацію про найближчі до вас укриття

На сайті Тернопільської міської ради розміщено інтерактивну карту захисних споруд (в рубриці Е-сервіси), на якій можна переглянути місця укриттів, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання. На карті розміщено чотири категорії укриттів, які ознаковано різними кольорами. Зокрема, позначено:

Синій – найпростіші захисні споруди житлового фонду міста, сховища та протирадіаційні укриття.

Жовтий – захисні споруди у закладах торгівлі та харчування. Приміщення можна використовувати як укриття під час повітряних тривог у робочі години – з 10.00 год по 22.00 год.

Зелений – найпростіші укриття у закладах дошкільної освіти. Такі сховища призначені виключно для персоналу та вихованців закладу дошкільної освіти.

Червоний – захисні споруди у лікувальних закладах міста. Призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медичному закладі.

Читайте також:
Сергій Надал: У Тернополі додатково відкрили 30 сховищ та укриттів