Четвер , 25.04.2024

Судили завгоспа: у Більче-Золотому під час демонтажу дошки пошани загинув робітник

На Борщівщині судили завідувача господарством “Більче-Золотецької обласної лікарні реабілітації” через загибель слюсаря-сантехніка. Чоловік загинув під час розбору дошки пошани.

Про це йдеться у вироку Борщівського районного суду. Обвинувачений – із середньо-спеціальною освітою, одружений, завідувач складом та за сумісництвом завідувача господарством КНП «Більче-Золотецька обласна лікарня реабілітації ім. В.Г.Вершигори» Тернопільської обласної ради.

Як випливає із матеріалів справи, 30 березня 2021 обвинувачений сказав підлеглим йому працівникам – електромонтеру з ремонту та обслуговування електроустаткування лікарні та слюсареві з експлуатації та ремонту газового устаткування демонтувати стіну колишньої “дошки пошани”.

Причому, керівник знав, що проекту на демонтаж стіни немає, а підлеглі працівники не проходили спеціального навчання безпечним методам і прийомам праці, перевірку знань із безпеки праці і не мають відповідної професійної підготовки для виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Попри це, обвинувачений разом із підлеглими приступили до демонтажу і під час роботи на слюсаря обвалилась частина стіни. Чоловік від отриманих травм помер у лікарні.

Такі дії керівника були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 272 КК, тобто порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило смерть людини.

У суді обвинувачений вину визнав, щиро розкаявся та відмовився від дослідження доказів у суді. Зважаючи на це і на позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив два роки тюрми з  позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на рік. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування покарання, призначивши рік іспитового строку. Також суд сказав стягнути з нього 18877 грн за проведені експертизи.  Вирок уже набрав законної сили.

Ольга ПЕТРОСЮК

Читайте також:
На Тернопільщині внаслідок перекидання трактора загинув чоловік