Субота , 27.04.2024

Ламінат огляд підлогового покриття

Огляд ламінату як виду покриття для підлоги. Про ламінат від експертів. Які є види та класи ламінату

Таке покриття для підлоги, як ламінат найчастіше виготовляється з ДВП (деревноволокнистих плит) високої і середньої щільності сухого способу виробництва. Це екологічний будівельний матеріал з багатошаровою структурою, покликаною для його ущільнення та підвищення міцності.

Попередник ламінату – паркет розроблений 1977 р. шведською компанією. Перший у світі ламінат мав трохи іншу конструкцію: верхній шар просочувався меламіновою смолою, нижній на основі фенольної смоли. За допомогою температури та тиску два шари закріплювали на основі термоактивним клеєм. Першопрохідниками в промисловості робилися ще спроби виробництва ламінату, але саме він виявився єдино вірним за рахунок меншої фінансової витратності.

Ламінат став популярним і широко поширений у будівництві частково завдяки своїй подобі «пазлам» і економічна вигода виявилася вдалою для широкого збуту.

Якщо докладніше говорити про конфігурацію сучасного ламінату, формується перелік шарів:

  • виготовлений з паперу, просочений смолами, бере на себе функцію стабілізації, захисту, надає жорсткості, оберігає, не дає деформуватися та псуватися, звукоізолює;
  • ДВП – несучий, товщі, щодо інших, має теплоізоляційний ефект;
  • з паперу, фольги, натурального шпону з нанесенням деревного малюнка, якому найчастіше віддають перевагу, можливі декори під камінь, пісок, метал, шкіру, дизайнерський принт;
  • смолянисте акрилове або меламінове покриття; міцна плівка, розрахована на постійне тертя, вплив, хімічну реакцію; захищає від зовнішніх дефектів, допоміжний у декорі, додає блиску чи матовості.

Рівнем якості ламінат зобов’язаний матеріалам. Ціна сировини визначає яка в результаті вартість за упаковку. Дошка, зроблена з МДФ (менш широкого і щільного матеріалу), не прослужить довго, від її придбання краще відмовитися, оскільки низькі ціни нерідко супроводжують низьку якість.

ламінат

Види та переваги ламінату

З того моменту, коли з’явилася ламінована підлога, світовий прогрес відкрив нові горизонти у виробництві, змінилися технічні та візуальні характеристики. Зараз можна купити, прийшовши в магазин, отримати зі складу, замовити через інтернет-магазин Ламінат77 з доставкою до Києва та інших міст найрізноманітніші варіанти. Для структурування надлишку інформації та достатку пропонуються такі види:

За фактурою:

  • класичний гладкий;
  • ефект старого дерева;
  • глянець та лак;
  • вощене та масляне покриття;
  • графічна та об’ємна текстура (за допомогою затемнення кольором та заглиблення в стиках);
  • надання рельєфності поглибленням і опуклостям (тільки імітує шорсткість дерев);
  • сільський стиль (повноцінне повторення текстури дерева, як зріз, трохи оброблений рубанком);
  • із малюнком дрібних прямокутних дерев’яних дощечок.

За формою ламелей:

  • прямокутна;
  • у форматі плитки.

Спочатку сегменти скріплювалися клеєм, потім вигадали зручніші і менш токсичні способи замкового типу. За сполучними замками поділяють види:

  • Забивні (Lock), де на одній дошці розташовується фігурний виступ, а на прилеглій – виїмка, що відповідає формі. Для надійності користуються спеціальним молотком. Ламінат з такою технологією дешевший, проте має недоліки. Укладання не проводиться недосвідченим майстром. Сильна навантаження суттєво скорочує службу, призводить до розломів та щілин. Якщо поверхня основи перед укладанням недостатньо рівна, lock-замок швидше виходить з ладу.
  • Кликові (click) – кладка здійснюється шляхом приставлення дошки до попередньої під кутом 45 градусів, потім вирівнювання та защіпки. Молоток чи досвід тут не потрібний. Під силою натискання стає міцнішим, а не роз’їжджається, але він дорожчий.

За зносостійкістю виділяють класи:

  • 31 клас менш стійкий серед інших рівних, його офісне життя триватиме 2-3 р., але для дому він прослужить близько 10 літрів;
  • 32 клас зношується після трьох-п’яти років, у домашніх умовах – 15;
  • 33 клас не зітреться після 5-6 років, вдома – після 15-20;
  • 34 клас використовується в промислових масштабах, для потоку в тисячу осіб на день, що підходить для торгових центрів, державних установ, спортивних приміщень. У побуті термін служби мало обмежений.

Як купити найкращий ламінат в Україні?

Аудиторія робить вибір на користь купівлі ламінату, виходячи з можливості застосування в будь-якому приміщенні, особливо в побутовому дизайні. Головне підібрати за класом. Коридор, кухня – кімнати, які відвідуються регулярно, значить, варто віддавати перевагу білішому зносостійкому. Спальна кімната, вітальня використовуються не активно, а ванною та санвузол характеризуються агресивним середовищем для ДВП, тому краще віддати перевагу вологостійкості та/або підібрати варіант під теплу підлогу.

У процесі ремонту не слід орієнтуватися лише на гарний дизайн, особливо якщо бажання насолоджуватися ним довго. Різноманітність ламінату дозволяє отримувати естетичну насолоду від результату, але якість панелі коштує насамперед.

Класифікація категорій вибору:

  • Зносостійкість – діапазон класів 21-23, 31-34 розроблений для сумісності потреб споживача з властивостями товару, розуміння чому відрізняється ціна. Найдорожчий – комерційний – експлуатується максимально довго.
  • Вологостійкість – враховувати прямий та непрямий контакт з водою, рівень вологості, приділяється увага восковій обробці краю ламелів.
  • Товщина – якісний стандарт – 8+ см, недорогий варіант із меншою товщиною та служать набагато менше.
  • Монтаж – з використанням клею чи замків. Перевага першого в підвищенні стійкості до вологи.
  • Виробник – найкращі виробники, лідери перебувають у Німеччині. Інші європейські країни посідають друге місце, є гідні аналоги серед китайських брендів, Україна пропонує бюджетні альтернативи.

Знявши розміри та визначившись з усіма пунктами за списком, можна вирушати за покупками. Прислухаючись до наведених рекомендацій, можна самостійно купити і встановити сучасний бестселер для підлоги. Не потрібно робити максимально дешево, якщо немає планів переробляти.

Купити ламінат за низькою ціною можете в інтернет-магазині Ламінат77 з доставкою по Україні. Каталог ламінату магазину постійно поповнюється новими моделями. Висока конкурентоспроможність панелей обумовлена ​​не лише великим вибором кольору та технічних характеристик. Ламіновані підлоги відрізняються універсальністю та міцністю

Підготовлено Олександром Гуріним експертом інтернет-магазину laminat77.com.ua