Четвер , 28.03.2024

Пневмоінструмент: види та переваги

Пневмоінструменти потрібні в різних напрямках діяльності завдяки поєднанню високої продуктивності та економічності у витратах енергії.

Від одного компресора можна живити весь пневмоінструмент у майстерні, скоротивши витрати на оплату електроенергії та забезпечивши високу продуктивність робіт. Пневмоінструмент застосовується для роботи з кріпленнями, свердління та довбання, розпилення. У майстернях та СТО широко використовується пневматичний гайкокрут, потужності якого достатньо для відкручування заржавілих гайок.

пневматичний гайкокрут

Механізм функціонування та матеріали виготовлення

Пневмоінструменти працюють від стисненого повітря, яке постачає повітряний компресор з електроприводом або двигуном внутрішнього згоряння. Стиснене компресором в ресивері повітря подається до пневматичного інструменту через шланг, приводячи механізм інструменту в рух.

Основними матеріалами виготовлення пневматичних інструментів є сплави на основі алюмінію та композити. Матеріали відрізняються високою міцністю, невеликою вагою та значною тепловіддачею. Для виготовлення деталей механізмів використовується загартована легована сталь. Рівень шуму, що видається при роботі, залежить від точності припасування деталей механізму при складанні.

Різновиди пневмоінструменту

Необхідність відкручувати та закручувати кріплення, працювати з різними з’єднаннями виникає на кожному виробництві, у майстернях, автосервісах та СТО. В автосервісах протягом дня доводиться закручувати сотні гайок за день. Гайковим ключем у таких випадках працювати складно та незручно, тому оптимальним рішенням є пневматичний гайкокрут від надійного виробника.

Основне призначення пневматичного гайкокрута – робота із з’єднаннями різьбового типу. Інструменти поділяються на ударні, що легко справляються з гайками, які застрягли або заржавіли, і безударні моделі.

Крім пневмогайкокрутів, використовуються такі різновиди пневмоінструментів:

  • Пневмотріскачки, конструкція яких дозволяє виконувати роботи у важкодоступних місцях.
  • Пневмозаклепочники для створення нероз’ємних з’єднань.
  • Пневматичні пістолети, що використовуються для обробки матеріалів стисненим повітрям. Застосовується пневмопістолет для продування труб та зняття забруднень, для видалення верхнього шару матеріалу.
  • Пневмостеплери для з’єднання дерев’яних деталей та закріплення різних матеріалів.
  • Пневмошуруповерти для відкручування кріплень.

До окремої категорії належать пневматичні фарбопульти для нанесення на поверхню лакофарбових матеріалів. Застосування пневмофарбопультів дозволяє швидко та якісно пофарбувати великі поверхні без патьоків та розводів. Використовуються фарбопульти для розпилення антикорозійних засобів, антисептиків, ґрунтовок.

Переваги пневматичних інструментів

Основними перевагами пневмоінструментів є:

  • Простота конструкції завдяки мінімальній кількості деталей та відсутності пластикових елементів.
  • Відсутність двигуна, що забезпечує невелику вагу інструментів та зручність у роботі незалежно від положення.
  • Стійкість до перевантажень. Пневмоінструмент може працювати довго без перерви завдяки відсутності двигуна.
  • Витривалість при роботі у складних умовах (пильні та вологі приміщення) та непрофесійному поводженні.
  • Низький рівень шуму.

Пневмоінструменти при однакових габаритах з електроінструментами можуть відрізнятися вищими технічними характеристиками. Важливою перевагою є доступна вартість.