П’ятниця , 26.04.2024

У Тернополі п’яна водійка “Фольксвагена” скоїла ДТП і намагалася уникнути покарання

Авто новини Тернополя: міськрайонний суд призначив покарання для водійки, яка керувала автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїла дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 2 березня цього року у місті Тернополі. Ввечері, близько 19.00, на вулиці Збаразькій водійка автомобіля “Фольксваген Тігуан” не дотрималася безпечної дистанції, проявила неуважність та допустила зіткнення з автомобілем “ЗАЗ 110307” (“Славута”), який зупинився попереду.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження. Окрім того винуватиця зіткнення перебувала за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд проводився на місці події. Драгер показав 0,78 проміле, що майже в 4 рази вище допустимої норми.

На порушницю склали два адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні адвокат водійки заявив, що вона не визнає своє провини. Мовляв, за кермом був чоловік жінки, на яку склали протоколи, і який власне скоїв ДТП.

Цю ж версію у суді підтвердив і чоловік. Він розповів, що ввечері 2 березня, перебував за кермом автомобіля “Фольксваген Тігуан” та допустив зіткнення зі “Славутою”. Дружина перебувала на пасажирському сидінні і одразу ж після ДТП їй стало погано. Тому чоловік залишив її на місці аварії і побіг в аптеку за ліками, а коли повернувся, то там уже були поліцейські і складали адмінматеріали. Чоловік стверджував у суді, що пояснював поліцейським хто насправді був за кермом, але ті його не хотіли слухати і склали протоколи на дружину.

Водій “Славути” у судовому засіданні заявив, що не може ствердити хто саме був за кермом, оскільки одразу ж після ДТП біля транспортних засобі зібралося багато людей. Також додав, що матеріальні збитки за пошкоджене авто йому уже повністю відшкодували.

Патрульні прибули на місце події уже після зіткнення, тому звісно ж не могли бачити хто був за кермом “Фольксвагена”, але суддя уважно переглянула відеозаписи з нагрудних камер поліцейських під час оформлення ДТП і звернула увагу на кілька фактів.

Під час складання адмінматеріалів водійка “Фольксвагена” жодного разу не говорила поліцейським про те, що за кермом була не вона, а її чоловік. Вона говорила “зараз приїде мій чоловік”, але при цьому жодним чином не обмовилася, що він пішов в аптеку за ліками.

Чоловік, прибувши на місце події, ніяких ліків дружині не передавав.

За клопотанням пасажирки “Славути”, на місце ДТП викликали “швидку”, але водійка “Фольксвагена” до медиків не підходила і не говорила про погане самопочуття.

Також під час складання протоколу жінка сказала поліцейським, що вона є водійкою білого авто, а білого кольору був тільки “Фольксваген”.

Зважаючи на ці моменти, суд критично оцінив пояснення, надані чоловіком винуватиці ДТП. Так само критично розцінив і пояснення водія “Славути”, який стверджував начебто не знає хто був за кермом “Фольксвагена”.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водійку автомобіля “Фольксваген Тігуан” визнати винною у вчиненні порушень, передбачених ст. 124 і ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив їй покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Жінка не погодилася із рішенням суду і подала апеляційну скаргу. Однак Апеляційний суд розглянув скаргу і постанову суду першої інстанції залишив без змін.