П’ятниця , 19.04.2024

У Тернополі судили злодія, який на цвинтарі сокирою зрубував бронзові барельєфні портрети

Кримінальні новини Тернополя: судили чоловіка, який крав із кладовища бронзові барельєфні портрети, літери, цифри, композиції, зірвав із перехожого на зупинці прикраси, вирвав гаманець на вокзалі.

Обвинуваченому призначили понад 5 років тюрми, адже “відзначився” він також і в іншій області.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду. Обвинувачений – з вищою освітою, безробітний, неодружений, раніше судимий, востаннє –  26 травня 2021 року Луцьким міськрайонним судом Волинської області за ч.2 ст.185, ч.2 ст.190, ч.1 ст.70, ч.1 ст.71 КК України на 5 років 2 місяці позбавлення волі, які частково відбув.

Як вбачається із обвинувального акту, у лютому-березні  2018 обвинувачений сокирою зрубував бронзові барельєфні портрети, літери, цифри з пам’ятників на Микулинецькому кладовищі. У вироку описано чотири таких випадки. Окрім того, у 2018 на зупинці неподалік залізничного вокзалу зірвав з перехожого золотий ланцюжок з хрестиком, чим завдав тому збитків на 10804 грн.

Надалі, вже у червні 2020, викрав на Привокзальному майдані гаманець, у якому були 500 грн, банківські картки та паспорт. А у лютому 2021 – втік із чужим планшетом, який отримав у руки від власника під приводом тимчасового користування.

Такі дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за  ч.2 ст.185 “Крадіжка”, ч.2 ст.190 “Шахрайство”, ч.2 ст.186 “Грабіж” та ч.3 ст.297 “Наруга над могилою, іншим місцем поховання або тілом померлого”.

У суді обвинувачений вину визнав, щиро розкаявся та сказав, що нічого додати не може, бо пройшло чимало часу відтоді. Дослідивши докази, суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винуватим у вчиненні вище згаданих злочинів та присудив: 3 роки – за крадіжку, 2 – за шахрайство, 4 – за грабіж, 5 – за наругу.

Шляхом поглинання більш суворим покаранням менш суворого покарання, визначив остаточне покарання у вигляді 5 років тюрми. І так як злочини за цим вироком були вчиненні до ухвалення вироку Луцьким судом, то визначив остаточне покарання шляхом поглинання більш суворим покаранням за вироком Луцького суду менш суворого за цим вироком у вигляді 5 років 2 місяців тюрми.

Також суд задовольнив частково цивільний позов потерпілого власника планшета – сказав стягнути з фігуранта справи 10804 грн матеріальної шкоди та 10000 грн моральної.

Вирок поки що не набрав законної сили – обвинувачений подав апеляцію.

Ольга ПЕТРОСЮК

Читайте також:
Вбивство у Почаєві: у дворі будинку знайшли мертвим 54-річного чоловіка