Четвер , 25.04.2024

Ваш син потрапив у ДТП: у Тернополі судили шахрая, який виманив у людей понад 500000 гривень

Кримінальні новини Тернополя: судили учасника шахрайської групи, який у 2016 році забирав гроші в осіб похилого віку під приводом передачі працівникам поліції за схемою “ваш син/племінник/зять потрапив в ДТП”.

Фігуранту справи присудили три роки тюрми та зарахували у термін відбуття покарання 1,5 року перебування під вартою з розрахунку день за два.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду. Обвинувачений – уродженець Тернополя, раніше судимий, Ігор К.

Як вбачається із обвинувального акту, фігурант справи вступив у змову з особою, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, та видурювали гроші у стареньких протягом травня – серпня 2016. Зокрема, “товариш” фігуранта телефонував жертвам та розповідав про ДТП за участю родича – сина, племінника,зятя або ж видавав сам себе за їхнього родича, після чого фігурант справи телефонував до жертв щодо отримання грошей та приїжджав за ними.

Загалом, чоловіки зателефонували 12 пенсіонерам, яким завдали збитків на загальну суму майже 573 тис. грн. Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст.190, ч.3 ст.190 КК України “Шахрайство”.

У суді обвинувачений вину не визнав, показань по суті не надав. Однак суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винуватим у вчиненні вище згадуваних злочинів  та присудив за ч.2 ст. 190 КК 2 роки тюрми, за ч.3 – 3 роки тюрми та визначив остаточне покарання, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у вигляді 3 років тюрми.

Також суд ухвалив зарахувати у строк відбуття покарання термін попереднього ув’язнення  з 20 жовтня 2016 року по 23 березня 2018 року у розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. А ще –  задовольнив цивільні позови про відшкодування матеріальної та моральної шкоди 10 потерпілих у справі. Вирок набрав законної сили 1 серпня 2022

До слова, на початку року обвинувачений подавав клопотання до суду про закриття кримінального провадження за ч.2 ст. 190 КК,  зісилаючись на те, що з дня внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань спливло 5 років. Але суд сказав, що так як він ухилявся від суду, то й перебіг строку давності зупинявся і на даний час не сплинув. А відтак – відмовив йому.

Ольга ПЕТРОСЮК