Вівторок , 19.03.2024

Збільшити тариф за електрику на 84% в 2023 році хоче “Укренерго”

НЕК «Укренерго» вирішило ініціювати підвищення у 2023 році на 84% вартості одного з ключових тарифів в Україні – тарифу на передачу електроенергії.

Відповідний проєкт виставлено для обговорення на сайті «Укренерго». Це рішення може спричинити зростання цін на житлово-комунальні послуги. Найголовніше викличе різке зростання цін на товари та послуги.

Цифри

З урахуванням усіх чинників, тариф на передачу електроенергії планується підняти на 84% – до 636,17 грн/МВт-год та тарифу, а на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на 234% – до 207, 63 грн/МВт-год.

Як виправдовуються в «Укренерго»?

Зростання тарифу на послуги з диспетчерського управління «Укренерго» пояснює, зокрема, зростанням курсу долара та євро до гривні, збільшенням аварійного запасу «Укренерго», зростанням витрат на капітальні інвестиції, ціновими змінами на водопостачання та водовідведення тощо.

Цікаво, що нещодавно «Укренерго» вихвалялося, що лише за 27 днів експорту електроенергії до Євросоюзу Україна заробила перші 500 мільйонів гривень. Ці кошти мали піти на підготовку до опалювального сезону. Зокрема, на закупівлю вугілля, ремонти енергоблоків електростанцій та мереж.

Як бачимо, надалі фахівці національної енергетичної корпорації вирішили йти звичним для них шляхом – вичавлювати додаткові кошти з простих людей, мало та середнього бізнесу.

Ціни зростуть на 20 %?

Якщо оцінювати наслідки підвищення тарифу на передачу електроенергії у комплексі, це може викликати зростання цін на товари аж до 20 %. Експерти проаналізували досвід попередніх років. Тариф на передачу завжди істотно впливав на промислових виробників та інших учасників ринку.

«В умовах війни, можливим наслідком збільшення тарифу, буде зростання ціни товари та послуги більше, ніж в мирний час – до 20 %», – оцінюють експерти.

Нагадаємо

В одному з своїх відео звернень Президент Володимир Зеленський підкреслив, що поставив уряду дуже конкретне завдання: зробити все, щоб тарифи на газ, електрику, тепло і гарячу воду у наступному опалювальному сезоні не змінилися.

Читайте також:
Мешканці Тернопільської області зможуть навчатись впродовж життя