Субота , 20.04.2024

Житель Прикарпаття, який скоїв вбивство водія легковика, отримав 10 років тюрми

Кримінальні новини Прикарпаття: 10 років тюрми присудили на Тлумаччині чоловікові, що, посварившись, всадив ножа водієві легковика, який його підвозив.

Перехожі у салоні авто виявили пораненого водія. Потерпілого госпіталізували, однак врятувати його життя не вдалося

Обвинувачений у суді наполягав на версії самозахисту, однак суд йому не повірив. Про це йдеться у вироку Тлумацького районного суду. Фігурант справи – уродженець  с. Колінці Тлумацького району Івано-Франківської області, із середньою освітою, розлучений, не працює, не судимий в силу статті ст. 89 КК, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,  учасник бойових дій (воїн -інтернаціоналіст).

Як випливає із матеріалів справи, 6 червня 2021 року обвинувачений, будучи в стані алкогольного сп’яніння, біля церкви у селі Колінці зупинив авто «Nissan Primera», щоб добратись додому у Тлумач. Під час поїздки між 36-річним водієм та 53-річним обвинуваченим виник конфлікт, в ході якого водій почав погано висловлюватись щодо села Колінці і свого пасажира, як його уродженця.

Дорогою у Тлумачі водій зупинив авто, а конфлікт переріс у бійку. Під час бійки пасажир вхопив ножа, який мав при собі, та встромив у груди водієві. Після цього пасажир залишив автівку, встав на узбіччі, а водій, рятуючи своє життя, поїхав у напрямку села Колінці, однак дорогою втратив керування та злетів у кювет. Звідти його шпиталізували до райлікарні, де він, не приходячи до тями, помер.

Як сказали у висновку потім експерти, потерпілий отримав  тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани грудної клітки справа з пошкодженням 4-го ребра, правої легені, серцевої сумки, верхньої порожнистої вени, що супроводжувалось масивною внутрішньою та зовнішньою кровотечею і ускладнилось масивною крововтратою.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані за ч.1 ст. 115 КК, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

Однак у суді він вини у вчиненні інкримінованого злочину не визнав.

Сказав, що із потерпілим не був знайомим до того дня. А конфлікт почався з того моменту, коли він ненавмисне зачепив кнопку у авто і відчинилось вікно. Через це водій почав сваритись, матюкатись, погрожувати і бити кулаками по голові. Причому, керував він лівою, а правою бив його.

Потім водій зупинився, але продовжував його бити та погрожувати, тримаючи за шию. І в якийсь момент, за версією обвинуваченого, у руках водія він побачив ніж з лезом близько 10 см. Однак він відбив цю руку таким чином, що ніж попав в груди водієві. І так як останній нарешті відпустив його шию, то він вискочив з автівки.

Також обвинувачений попросив суворо його не карати, мовляв усі його дії були зумовлені протиправними діями потерпілого щодо нього та страхом за своє життя.

Утім суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого за ч.1 ст. 115 КК. А доводи обвинуваченого та його захисника щодо неправильної кваліфікації справи та завдання удару потерпілому з метою оборони назвав безпідставними.

Тому визнав обвинуваченого винуватим в умисному вбивстві та присудив 10 років тюрми, а строк покарання сказав рахувати із дня затримання, тобто із 7 червня 2021. Також суд частково задовольнив цивільний позов дружити вбитого, ухваливши стягнути з нього 750 тис. моральної шкоди.

Обвинувачений не погодився з таким рішенням суду та подав апеляцію. Однак апеляційний суд залишив вирок суду 1-ї інстанції без змін. Вирок набрав законної сили 19 липня.