Субота , 20.04.2024

Операція при варикозному розширенні вен

Що собою являє патологія

Варикозне розширення вен нижніх кінцівок пов’язане з деформацією венозних судин. В результаті просвіт стає більшим та утворюються вузли. Такий стан може бути спричиненим малорухливим способом життя, ожирінням, дисбалансом гормонів, спадковістю. Хвороба частіше вражає жінок, адже в період вагітності судини зіштовхуються з надмірним навантаженням.

У будь-якому випадку патологія потребує своєчасного лікування. Консервативні методики є недієвими, вони лише на нетривалий час знімають симптоми. Тому рекомендовано провести операцію, щоб назавжди позбутись хвороби та відновити нормальне життя.

Коли варто провести операцію

Діагностування варикозного розширення вен є очевидною причиною для хірургічного втручання. З часом хвороба прогресує, вражає більшу кількість судин, тому варто діяти швидко. Людині необхідно звернутись до лікаря, якщо є наступні симптоми:

  • поява судинних зірочок – так званої капілярної сітки;
  • вени на ногах стають більш помітними та вираженими;
  • кінцівки набрякають;
  • у вечірній період відчувається важкість в ногах;
  • біль, свербіж та судоми ніг стають постійними.

При ігноруванні цих проявів відбувається застій крові, що може спровокувати тромбоз, тромбоемболію, трофічні виразки. Через це варто відразу ж звернутись до лікаря. Він проведе діагностику та призначить лікування.

Як проводять видалення варикозу

На початкових стадіях хворобу можна вилікувати щадними методами. Сучасні технології дозволяють видалити уражені судини без розрізів та втрати крові. Склеротерапія – це введення у вражені вени ін’єкційного препарату, який склеює стінки та прибирає судини. ЕВЛК – лазерна технологія лікування, під час якої виконують запайку вен високими температурами.

При запущеній патології лікування малоінвазивними методами не є ефективним. При появі тромбів та виразок потрібні радикальні підходи. У будь-якому випадку, рішення про методику терапії лікар приймає індивідуально після ретельної діагностики пацієнта.

Оперативні методики лікування

При варикозному розширенні вен операції проводять наступними способами:

  • мініфлебектомія – прокол ділянки уражених вен з їх подальшим видаленням за допомогою спеціального гачка (ефективна методика при діаметрі уражених судин не більше 5 мм);
  • флебектомія – класичне втручання, при якому роблять розрізи, відсікають та видаляють уражені судини (до цієї методики вдаються у важких ситуаціях);
  • кросектомія – найбільш радикальна, екстрена методика, коли стегнову вену перев’язують та повністю видаляють всі її відгалуження.

Для підбору правильної технології лікування попередньо проводять візуальний огляд судин, УЗД, дуплексне ангіосканування та інші дослідження за призначенням лікаря.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.