Вівторок , 16.04.2024

Як обрати рацію правильно?

Для передачі зв’язку в складних умовах, підтримання стабільного зв’язку усередині групи, найзручніше використовувати рацію.

рація

Цей прилад передає сигнал, як і мобільний телефон, за допомогою радіохвиль, але має одну відмінність. Якщо мобільний телефон розташований далеко від ретранслятора, ви не зможете зателефонувати, коли абонент знаходиться поруч. Рації не залежать від ретрансляторів, тому ви легко зможете зв’язатися з людьми, якщо вони перебувають в радіусі дії радіостанції.

Основні критерії вибору портативної радіостанції

Особливого попиту рації набули серед працівників охоронних фірм, військових. Головна зручність та відмінність рацій полягає в тому, що передача сигналу відбувається миттєво, відразу на всі пристрої, котрі знаходяться в радіусі дії, налаштовані на одну частоту.

Існує багато критеріїв за якими можна обирати рації, найчастіше звертають увагу на тип передачі сигналу — аналоговий чи цифровий.

Аналогові рації не дуже якісно передають сигнал в умовах багатоповерхової забудови. Проте на відкритій місцевості дають більше переваг, як порівнювати з цифровими пристроями.

Рації цифрового типу чудово підходять для використання у зашумленому середовищі, тобто в місті. Також в цифрових раціях краще очищається голос від сторонніх шумів, що значно покращує комунікацію в межах групи. Проте найбільшою перевагою цифрових рацій є можливість створити надійне шифрування сигналу.

Якщо ви обираєте рації на групу військових, потрібно обирати моделі з однією дальністю, найкраще обирати ідентичні. Це дозволить уникнути ситуацій, коли ваш напарник чує, але не може відповісти. Так буває, якщо вихідна потужність рації, що передає сигнал, вища у порівнянні з приймаючою станцією.

Сигнал проходить краще, чим вище розташований передавач. Якщо ви знаходитесь на горі чи пагорбі, зв’язок буде проходити далі, як порівнювати з низиною чи улоговиною.

Рівень захищеності рації

Цей пункт особливо важливий для військових, для котрих питання безпеки рівноцінне збереженню життя. Першим пунктом можна виділити захищеність на фізичному рівні — для екстремальних умов обирайте рацію у міцному корпусі, з захистом від пилу та вологи, ударів.

Серед інших важливих факторів слід відзначити:

  • Захист від пеленгації — рація створює радіохвилі, які можна засікти, перехопити. Щоб знизити ризик такого перехоплення, важливо обирати рації, котрі мають імпульсний режим передачі. Такі пристрої записують, шифрують повідомлення, а потім передають його коротким імпульсом, котрий складно засікти.

  • Шифрування сигналу — оптимально обирати рацію, що відповідає стандарту AES128. Навіть якщо повідомлення перехоплять, його буде важко розшифрувати.

  • Сигнал зі зниженим енерговипромінюванням. Найпростіше засікти потужний сигнал, тому в деяких раціях є режим, в якому потужність спеціально занижується до 0,1 Вт. В такому випадку дальність зв’язку падає до декількох сотень метрів, проте ви захищені від перехоплення.

Підібрати рацію для побутових потреб, використання у військовій сфері, вам завжди допоможуть у магазині Comtrade.