Четвер , 25.04.2024

Ламінат: як обрати і де купити якісне підлогове покриття

Ламінат – це не тільки найпопулярніше сьогодні  підлогове покриття, а й елемент для створення затишку в домі, комфорту у будь-якому приміщенні.

ламінат

Адже він є більш доступний за ціною, аніж підлога з натурального дерева, виглядає набагато краще, ніж лінолеум і, завдяки різноманіттю дизайну, впишеться у будь-який стиль помешкання вашої мрії.

Нині купити ламінат у Івано-Франківську, задовольнивши найвибагливіший, найнезвичніший і найцікавіший запит, не є проблемою.  Але, щоб правильно підібрати його, слід зрозуміти, що це таке, з чого виготовляють і як його можна експлуатувати.

Що ж таке “ламінат”?

Як роз’яснюють виробники, ламінат – це конструкція, яка складається із кількох шарів:

  1. верхнього шару – прозорої захисної ламінованої плівки, виготовленої із смоли з домішками, яка і дала назву цьому підлоговому покриттю;
  2. декоративного – паперу з малюнком;
  3. базової плити – виготовленої із деревоволокнистої плити високої щільності HDF – покращеного аналогу ДВП, рідше – із MDF – плити середньої щільності, оргаліту – матеріалу, утвореного шляхом гарячого пресування відходів деревини і паперу.
  4. стабілізуючого шару – паперу, картону чи пластику, які захищають основу ламінату та підвищують її жорсткість.

Під час монтажу під ламінат можуть ще стелити підкладку з ДСП, поліетилену, корку для зміцнення покриття і звукопоглинання.

Загалом, попри сталу структуру ламінату, він має чимало різновидів і ряд характеристик, на які слід звернути увагу під час його купівлі.

Зокрема, треба зважити як на те, у якому саме приміщенні ви збираєтесь вкласти ламінат, так і на те, хто користуватиметься цим приміщенням.

Як обрати ламінат

Адже від цього  залежатиме не тільки вигляд приміщення, а й  вартість підлогового покриття. Що, буває, стає основним критерієм під час купівлі ламінату, хоч це і не добре.

А тому слід звернути увагу на такі параметри:

  1. дизайн – ламінат може бути найрізноманітнішого дизайну, мати панелі різної товщини, текстури, кольору. Найчастіше виробники імітують на ньому малюнок та фактуру  дерева. І чим більш унікальний та складніший цей малюнок, тим дорожчий сам ламінат. Має значення і тиснення, з яким нанесли візерунок, тобто рельєф верхнього шару.
  2. товщина панелі – чим більша товщина панелі, тим довше служитиме ламінат і тим він “тихіший” і “тепліший”. Загалом, товщина ламінату коливається від 6 до 14 мм. Якщо мова іде про монтаж підлогового покриття у квартирі чи житловому будинку, то для монтажу цілком підійде товщина 7-9 мм. Якщо мова іде, наприклад, про зал кафе, ресторану, офіс, тоді треба орієнтуватись на більшу товщину.
  3. основа – йдеться про матеріал, з якого виготовлена базова плита ламінату – HDF,MDF, адже чим вища щільність плити, тим менше води вбирає в себе ламінат і тим більша вологостійкість.
  4. клас зносостійкості – тобто те, як верхній шар ламінату протистоїть стиранню. Цей показник визначають тестуванням, під час якого виробники  цей шар труть абразивним кругом до появи помітних слідів та позначають його у вигляді чисел: 21, 22, 23, 31, 32, 33 чи 34. Чим вище це число, тим більша зносостійкість у матеріалу.
  5. стійкість до подряпин – кількість захисних верхніх шарів.  Цей показник позначається у матеріалі на продукцію окремо і коливається від 1 до 5, тобто від найнижчої до найвищої.
  6. екологічність – будь-яка основа ламінату містить формальдегід. Про те, що його кількість контрольована і  допустима, свідчить знак “Е1” на маркуванні.