Субота , 27.04.2024

Вибираємо правильно автомобільні шини

Вибір шин на автомобіль – це доволі делікатне питання. Важливо проаналізувати всі чинники: виробник, якість гуми, ширина, висота профілю та діаметр, а також індекс навантаження та індекс швидкості.

шини

Часто останні два параметри автовласники ігнорують. Насправді це груба помилка. Від правильного вибору залежить якість та комфорт, безпечність руху. Варто враховувати й стан дорожнього покриття, і манеру їзди, яка переважає. Ключове завдання – це правильно обрати шини на авто https://shina.ua/uk/, щоб вони змогли витримати покладене на них навантаження.

Розрахунок навантаження на шини?

Ключовим моментом є індекс навантаження шин. На практиці це умовний параметр, який вказує на те, яке навантаження може витримати автомобільна гума. Кожен виробник вказує на шинах розшифровку цього показника, яка наноситься на бічну сторону гуми. Показники можуть бути абсолютно різними. Наприклад, якщо це позначка MaxLoad, то це означає максимальне значення.

Визначити даний показний можна і самостійно. Для цього потрібно масу свого автомобіля поділити на 2 і до отриманої суми додати ще 10%. Далі варто скористатися спеціальною таблицею, в якій коефіцієнт навантаження іде від 1 до 279. Якщо розглядати легковий автомобіль, в якому шини ідуть 13 діаметрів, то мінімальний показник навантаження складає 75. Чим більше діаметр, тим більший показник, і відповідно вищі вимоги до міцності автогуми, її ступеня стійкості під час руху.

Варто також зазначити, то показник стосується тільки однієї шини. Тобто, якщо на одну шину припадає 650 кг, то загальне навантаження на 4 колеса становить 2600 кг.

Під час їзді водій відчуває певний дискомфорт, якщо колісні покриття посилені. Якщо показник навантаження менший, то їзда більш плавна та не гучна. Для досягнення оптимального балансу рекомендується обмежити кількість (загальну вагу) перевезених товарів. Великі навантаження, які не відповідають допустимій величині, можуть привести до порушення цілісності гуми.

Індекс швидкості: його значення

Наступні поради щодо вибору шин полягають в аналізі індексу швидкості. Даний показник дуже важливо враховувати, оскільки він вказує на можливу доступну максимальну швидкість. В такому випадку варто враховувати свій стиль їзди. Якщо водій належить до категорії екстремалів, то купувати шини з позначкою P (150 км/год) зовсім недоцільно.

Практичні поради від експертів

Шини в Україні – різноманітні. Купити автогуму можна від різних виробників, різної цінової категорії, але актуальне питання якості. Для того, щоб вибрати хороші шини на автомобіль, потрібно дотримуватися ряду рекомендацій:

  • автомобільна гума повинна відповідати параметрам, які вказані в базовій комплектації авто. Вони можуть бути ідентичними або на порядок більше, але ні в якому випадку не меншими;
  • вибираючи зимові шини, варто індекс навантаження брати з запасом.