Вівторок , 19.03.2024

День Святого Валентина та культура споживання

Деякі свята з нами споконвіку, ще з часів язичницьких ритуалів родючості. Інші стали популярними відносно нещодавно.

День Святого Валентина (або День закоханих) є одним з таких відносно “молодих” свят, хоча його історія відсилає нас до досить давніх часів. Існує декілька легенд, що оточують фігуру святого Валентина. Одностайно вважається, що це був священник, що таємно вінчав закоханих і був за це ув’язнений, але історії про те, що це були за пари й чому їм потрібна буда така конспірація, дещо розходяться. Одні вірять, що це були пари, на чий шлюб не дали благословення їхні батьки, інші – що це були шлюби солдат, яким заборонялося одружуватися задля збереження бойового духу, треті – що це були ЛГБТ-пари.

Так чи інак, дата 14 лютого стала святом усіх закоханих пар. У цей день вони святкують своє кохання та влаштовують романтичні вечори. Чудовим доповненням цього свята кохання стануть подарунки Gifty, серед широкого асортименту яких обов’язково знайдеться саме те, що викликає захоплення у вашої коханої людини. Але багато хто не любить це свято, і не лише тому, що є одинаком і заздрить чужому щастю. Культура споживання та подарункова індустрія сильно спотворили початкову ідею свята закоханих і внесли у нього такі фактори, як несмак, стрес і видурювання грошей за неякісні товари. Дехто вважає, що маркетологи й придумали цю легенду про Валентина, щоб заробляти гроші, але ми хочемо реабілітувати це романтичне свято, тому відділяємо ринкову складову від його суті.

Червоне безумство – не вирок

На початку лютого багато подарункових магазинів вкриваються червоними сердечками та валентинками з віршами, повітряними кульками, подушками, і від усього цього починає рябіти в очах. Люди, що мають більш-менш розвинений смак, бачать естетику свята кохання інакше, аніж це червоне безумство, і дратуються, коли бачать цю сердечкову навалу. Але ж листівка до Дня Святого Валентина необов’язково повинна мати такий банальний вигляд. Це може бути навіть листівка з Гусем, який скаже про ваші почуття у своїй традиційно грубуватій формі набагато влучніше, аніж недолугий вірш на кітчевій валентинці.

Джерело: gifty.in.ua

Гендерному дисбалансу у подарунках – ні!

Існує багато мемів про те, які подарунки отримують на День закоханих жінки, а які чоловіки. Зазвичай вони про те, що від чоловіка очікується дорогий подарунок, а жінка може презентувати якусь дрібничку. По-перше, це нечесно, а по-друге, такі стереотипи лише глибше укорінюють нерівність у суспільстві, через яку існує розрив у зарплатах між чоловіками та жінками та інші прояви дискримінації, коли ситуативні переваги обертаються на системні проблеми. Звичайно, все залежить від фінансової спроможності кожного у парі, але все ж таки радимо на День закоханих обирати подарунки у середньому ціновому діапазоні й приблизно на однакову суму для кожного.

Не бути в стосунках – цілком нормально

Самотні люди відчувають великий пресинг від суспільства та ринку, які вимагають від усіх мати пару. У День святого Валентина цей пресинг досягає критичної точки, і часто одинаки почуваються некомфортно. Звичайно, кохання – це прекрасно, але інколи бувають такі періоди в житті людини, коли пошук другої половинки не на часі, і це абсолютно нормально. Наявність чи відсутність партнера ніяк не визначає цінність людини, а якщо у цей день сумно, завжди можна відсвяткувати його з друзями чи близькими. Пам’ятайте – не свята конструюють ваше життя, а ви самі робите своє життя святом!

Джерело: gifty.in.ua