П’ятниця , 26.04.2024

ПУE: Правила улаштування електроустановок

Правилами улаштування електроустановок слід називати документ, що містить нормативні акти для встановлення електроприладів, споруд, спеціальних установок.

Правилам мають дотримуватись усі адміністративні будівлі, підприємства незалежно від форми правління.

Єдиних правил улаштування електроустановок не існують, основа їх лежить ще з часів СРСР, але з роками частково оновлюється, актуалізується. Правила поширюються на всі будівлі, а до електроустановок належать будь-які машини, апарати, лінії пристроїв, допоміжне обладнання до 1 КВ та вище. В основному електроустановки розташовані в будинках, або біля них, але захищаються спеціальними навісами, сітками, огорожами. Є закриті та відкриті електроустановки, залежно від їхнього розташування, також до ПУЕ відносяться приміщення з електроустаткуванням.

Обов’язкові правила для працівників

У правилах улаштування електроустановок в Україні, у 2023 році окремим, та важливим розділом читається безпека персоналу. Окремо прописані правила влаштування електроустановок для людей, які працюють з обладнанням, що знаходяться поруч із високою напругою, струмом. Співробітники суворо повинні дотримуватися регламенту та умов роботи, оскільки від цього залежить їхнє життя. Обов’язково приміщення з електроустановками повинно бути з витяжками, вологопоглинаючими фільтрами, без зайвої апаратури, тільки з термоізоляційними матеріалами. Якщо вологість повітря змінюється, або погано відбувається вентиляція, це може призводити до згубних подій.

При введенні в експлуатацію електроустановок обов’язково дотримуватись правил з підготовки та здачі всіх документів, забезпечити запасний матеріал та деталі для ремонтних робіт, створити безпечне середовище для виконання робіт та функціонування.

Дотримуватись правил електроустановок в Україні, а тим більше у 2023 році, досить важливо, у зв’язку з певними діями на території, та з метою мінімізації аварійних ситуацій, та забезпечення високого рівня безпеки як людей, які працюють з ЕУ, так і самого обладнання.

Більш детально з правилами влаштування електроустановок Ви можете ознайомитись на сайті

https://enext.ua/uk/press/articles/PUE-2021-Razdel-pervyy-Pravila-ustroystva-elektroustanovok/