П’ятниця , 19.04.2024

Сергій Надал: Тернопільська громада міцно тримає допомоговий, волонтерський, соціальний та економічний фронти

Минає 2022 рік, який став найскладнішим в історії незалежної України. Московські орки йшли брати Київ «за три дні».

Але українці вистояли і надихнули весь світ своєю рішучістю. І сьогодні наші воїни-Герої женуть цю рашистську нечисть зі святої української землі. Бо ми великий єдиний український народ. Я пишаюся тим, що наш рідний Тернопіль став міцним тилом для фронту, справжнім волонтерським та логістичним центром воюючої України.

Де працюють десятки волонтерських центрів, тисячі волонтерів, розвантажуються, вантажаться та відправляються на передову сотні тисяч тон, необхідних нашим бійцям, речей. З такими військовими, з такою армією волонтерів, з таким тилом, нас ніхто не зможе перемогти. Українська нація – дійсно нація переможців. Про це у своєму відео-виступі з нагоди завершення 2022 року заявив міський голова Тернополя Сергій Надал. Також він підбив підсумки року, що минає.

Волонтерський фронт

Найважче нашим Захисникам і Захисницям, нашим героям, на фронті. Саме вони першочергово можуть розраховувати на допомогу своєї громади. На рахунки військових частин, які сформовані на базі Тернополя і, де служать тернополяни, від початку війни з міського бюджету спрямовано кошти на закупівлю всього необхідного.

Також на прохання військових частин та звернення командирів придбана техніка та спорядження. Військовим закупили та передали електрогенератори, військову форму та взуття, прилади нічного бачення, тепловізори, запасні частини до автомобілів та іншої техніки та інше. Завдяки продажу корпусу старого радянського  літака, який стояв на вході у парк Національного Відродження, ми передали тернопільській артбригаді дрони. І придбали саме ті квадрокоптери, які були рекомендовані і потрібні військовим. Активно працює волонтерський центр «Допомога армії від Тернополя», волонтери-водії регулярно відвозять допомогу на різні напрямки фронту.

Сьогодні головне завдання для кожного з нас – Допомога армії від Тернополя.

Допомоговий фронт

Тернопіль – це один з головних тилових гуманітарних центрів України, другий дім для десятків тисяч жертв московської агресії.

Від початку повномасштабної війни, у Тернополі активно запрацювали гуманітарні штаби, де внутрішньо переміщені особи можуть отримати необхідну допомогу, зокрема, продуктові набори, одяг, засоби особистої гігієни тощо. 

Працює система «Прихисток», є чимало помешкань, які тернополяни надають безкоштовно для проживання переселенців, житлом слугують багато гуртожитків наших закладів профтехосвіти.

У селі Малашівці Тернопільської громади відкрили модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. Додатково закуплено генератори, які будуть працювати у містечку у випадку відсутності електроенергії для того, щоб забезпечити людей світлом.

Економічний фронт

Тернопіль міцно тримає економічний тил. Промисловість міста продовжує працювати та забезпечувати внутрішній ринок товарами та послугами та відіграє значну роль у наповненні бюджету громади. Станом на жовтень у нашій громаді працює понад 25 тисяч суб’єктів малого та середнього бізнесу, які створюють робочі місця для майже 50 тисяч людей. Міська влада працює з бізнесом в одній команді. З березня 2022 року підприємці, які використовують комунальне майно, у не сплачували орендної плати. Стартувала Програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2023–2024 роки та проект Порядку компенсації єдиного внеску у разі створення нових робочих місць.

У Тернопіль релокувалося, тобто переїхало, 31 підприємство з інших областей України. Дев’ять з них вже відновили свою роботу і працюють в нашому місті.

Соціальний фронт

Від початку повномасштабної війни грошову допомогу від Тернопільської міської ради отримали майже три тисячі тернополян. Ще 678 громадянам від початку війни надано адресну безготівкову допомогу в розмірі 50% відшкодування оплати за житлово-комунальні послуги. 1724 жителі  нашої громади  у Територіальному центрі отримали гуманітарну допомогу, а саме:  продуктові набори та засоби гігієни.

Щомісячну допомогу отримують члени сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Також пільги на оплату житлово-комунальних послуг та послуг зв’язку отримують сім’ї загиблих учасників АТО, ООС, сім’ї загиблих воїнів – афганців, учасників добровольців АТО, ООС, ветеранів ОУН-УПА, реабілітованих та членів їх сімей.

В управлінні соціальної політики цього року розпочав роботу «соціальний ЦНАП».

Освітній фронт

Саме освітні заклади Тернополя з початком війни стали “допомоговим хабом”. Наші освітяни розміщували українців, які тікали від бойових дій, прали, готували їжу. Ця підтримка у той момент була критично необхідною.

Тернопіль є одним із міст, які змогли підготувати укриття в усіх школах і садочках. На це було виділено з міського бюджету 47 млн. грн. Зокрема, для проведення поточних ремонтів, облаштування навчальних кімнат, санвузлів; встановлення вентиляції, інтернету, генераторів  тощо. Саме тому ми змогли 1 вересня розпочати навчальний рік у всіх закладах міста.

Медичний фронт

Усі заклади охорони здоров’я міста забезпечені генераторами. Тому тернополяни зможуть отримувати медичну допомогу навіть, якщо електроенергії не буде тривалий час.

Безкоштовними медикаментами, виробами медичного призначення, лікувальним харчуванням забезпечені соціально незахищені, пільгові категорії тернополян, пацієнти з орфанними (рідкісними) захворюваннями, з трансплантованими органами, забезпечено безкоштовним харчуванням дітей до 3 – ох років із малозабезпечених сімей.

Громада і далі підтримує лікування осіб, постраждалих внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції,  безкоштовне зубне протезування пільгових категорій населення, медичну допомогу учасникам бойових дій, які брали безпосередню участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України та членів їх сімей.

У 2022 році проводилися поточні ремонти, капітальні ремонти, придбали медичне обладнання, медикаменти та засоби захисту, господарські товари, продукти харчування, м’який інвентар, меблі тощо.

Господарський фронт

Одним з важливих проектів, який ми розпочали минулого року, є добудова великого дощового колектора на вулиці Галицькій. Цього року збудували колектор на вулиці Крушельницької.  Роботи є критично важливими для Тернополя, щоб уникнути підтоплення окремих вулиць міста.

Також серед критично необхідних робіт виконано ремонт підходів, монолітної плити та влаштування захисного покриття бетону тротуарів автомобільного моста через р. Серет по вул. Митрополита Шептицького.

Провели поточний ремонт доріг. Ремонти дворів в першу чергу завершували ті, які розпочали минулого року. Також провели ремонти тих дворів, стан яких був критичним.

Тернопільська міська рада ініціювала і вперше співфінансує половину вартості ремонт електрощитових у багатоквартирних будинках.

Також міська рада компенсуватиме 50% вартості генераторів для потреб багатоповерхівок. Компенсацію зможуть отримати ОСББ чи управляючі підприємства за умови розрахунку не менше 2 кВт на одну квартиру.

З упевненістю у перемозі

Нас чекає складний період. Але захищати свою землю, свою країну, тримати енергетичний, економічний, соціальний фронт – це наш з вами вибір. Не маємо права опускати рук, не дамо ворогу приводу для радості і зловтішань. Все переживемо і переможемо. Іншого шляху як перемога у нас немає. Слава Україні!

Читайте також:
Сергій Надал: Автомобілі від Тернополя допоможуть нашим захисникам знищувати орків