П’ятниця , 29.03.2024

Високотехнологічна та витривала вінілова плитка

Вінілова плитка зявилася на ринку підлогових покриттів не так давно, проте швидко завоювала любов багатьох покупців.

Причинами підвищеного попиту на підлогу з вінілової плитки є витривалість до пошкоджень, чудовий зовнішній вигляд, стійкість до вологи.

В чому секрет популярності вінілової плитки?

Основна причина довговічності та витривалості такої підлоги полягає у багатошаровій структурі. Вінілова плитка створюється з 4-5 базових шарів, котрі поєднуються в монолітне покриття, за допомогою тиску та температури.

Розберемо детальніше структуру вінілової плитки:

  • Найнижчий шар (композитний) — це основа з ПВХ, інколи з наповнювачем із кварцового піску. Цей шар стабілізує покриття, забезпечує підвищену стійкість до механічних навантажень. Завдяки підкладці вінілова плитка гарно поглинає шуми, зменшує вібрації та коливання.
  • Балансовий — до цього шару додається скловолокно, котре має армуючі властивості. Головна задача цього шару — зміцнити структуру, зберегти правильну форму покриття навіть після сильних навантажень.
  • Базовий — шар, котрий складається з вінілу, інколи до нього додається крихта з кварцу, скловолокно, а також пластифікатори, для міцності та гнучкості.
  • Малюнок — найчастіше вінілову плитку декорують під елітні сорти деревини, інколи зустрічаються малюнки під камінь. Також ви можете знайти вінілову плитку «під бетон». Малюнки створюються за допомогою стійких фарб, котрі не вицвітають під впливом сонячних променів.
  • Фінішний шар із поліуретану — він повністю прозорий, щоби ви могли насолоджуватися красою малюнку. Чим товщий поліуретановий шар, тим стійкішою та міцнішою є вінілова плитка. Прозорий шар надійно захищає плитку від вологи, жиру, механічних пошкоджень, тиску, хімічних речовин.

Враховуючи особливості структури вінілової плитки, таке покриття відрізняється практичністю. Вінілову плитку можна укладати в кухні, ванній кімнаті та інших приміщеннях з підвищеною вологістю.

За класом зносостійкості вінілова плитка поділяється на побутову, напівкомерційну та комерційну. Два останні види створені для укладання в офісних приміщеннях, де на підлогу приходяться збільшені навантаження. Комерційну вінілову плитку можна укласти в закладі громадського харчування, в фоє готелю.

Формат вінілової плитки

Це покриття випускається в декількох форматах — рулон, плитка і планки. Рулонна вінілова плитка випускається в стандартному розмірі 2х25 м, призначена для приміщень великої площі. Рулон укладається лише на клейову суміш, тому демонтувати таке покриття буде проблематично.

Плитка — більш практичний формат, оскільки його можна монтувати на клей чи за допомогою з’єднання шип-паз (подібно до ламінату). Плитки випускаються у формі квадрата, прямокутника чи багатокутника.

Планка — такий матеріал часто називають вініловим ламінатом, адже він дійсно схожий на дерев’яну дошку. Планка монтується також за допомогою з’єднання шип і паз.