Субота , 27.04.2024

Які бувають типи кавомолок

Ніщо так не бадьорить вранці, як запах тільки приготовленої кави. Кава смачніша і ароматніша, коли вона свіжомелена.

Навіть та, що зберігається в герметичній упаковці або банці з часом втрачає свої властивості. Для того щоб отримати найкращий аромат «маленької чорної кави», потрібні, звичайно ж, якісні зерна та правильний спосіб помелу. Маючи це на увазі, важливо знати, яка кавомолка підійде вам найкраще.

Типи кавомолок

Кава вже багато років є одним із найпопулярніших напоїв у всьому світі. Вона не тільки стимулює, а й дарує неймовірні смакові відчуття, тим більше, що її можна приготувати різними способами. Для приготування напою як у найкращих закладах нам знадобляться свіжі кавові зерна та правильно підібрані кавомолки для їх перемелювання. На ринку ви знайдете різні моделі цих пристроїв.

Ручні кавомолки

Найпопулярніші й найпростіші – це ручні кавомолки. Їх конструкція та принцип роботи дуже прості та є ідеальним обладнанням для домашньої кухні любителя кави. Їхні невеликі габарити помістяться навіть у рюкзаку любителя подорожей, який захоче попити свіжозвареної кави з видом на гори чи море.

Як випливає з назви, ручні кавомолки керуються вручну за допомогою ручки, яку необхідно повернути. Вона надає руху леза, які подрібнюють зерна в контейнері. Як підсумок – ви отримуєте готову свіжомелену каву для заварювання.

Як правило, ручні кавомолки використовуються для грубого або середнього помелу. Однак є моделі, що дозволяють одержувати зерна дрібного помелу. Крім того, їхня ємність досить мала, завдяки їм можна приготувати 2-3 чашки напою. При виборі ручних кавомолок варто враховувати, що подрібнення займає набагато більше часу, ніж в електричних моделях.

Електричні ножові шліфувальні машини

Електричні кавомолки можна розділити на два основні типи – ножові та жорнові. Пристрої першого типу також називають ударними. Ударна кавомолка або ножова кавомолка має сталевий ніж із двома лезами, який обертається та ріже кавові зерна.

Подрібнення в ножовій кавомолці не дозволяє отримати однаково мелені частинки зерен. В результаті правильне приготування кави в кавомашині під тиском або фільтр-машині дуже ускладнено. Крім того, ударні кавомолки сприяють утворенню кавового пилу, що надає напою гіркого смаку.

Якщо ви хочете спробувати змолоти кавові зерна якомога дрібніше, вам потрібно більше часу роботи кавомолки для цього. Тут постає ще одна проблема. Чим довше працюють ножичні кавомолки, тим сильніше вони нагріваються, що негативно позначається на смаку кави.

Електричні жорнові кавомолки. Кераміка та сталь

Професійні електричні кавомолки оснащені жорнами для подрібнення зерен. На відміну від ударних моделей, які ріжуть каву, жорна дроблять її, що дозволяє отримати рівні частки. Крім того, вони універсальніші. Це кавомолки з регульованою тонкістю помелу. Ця функція є корисною, якщо ви хочете приготувати напій різними способами. На ринку представлені два типи жорнових кавомолок – керамічні та сталеві.

Ви, напевно, зустрінете різні думки про них. Багато хто думає, що сталеві кавомолки працюють гучніше. З іншого боку, вони відрізняються набагато більшою зносостійкістю. У свою чергу, керамічні кавомолки з часом зношуються, а пил, що утворився, пізніше потрапляє в каву, впливаючи на її смак. Однак вони більш термостійкі.

Жорна в шліфувальних машинах можуть бути плоскими або конічними. Плоскі жорна невеликого діаметру підійдуть для приготування домашнього еспресо. Конструкція кавомолок із жорнами вимагає, перш за все, високої швидкості обертання, що можливе лише в автоматичних пристроях. Під час помелу кава зміщується в сторони контейнера, через що у пристрої накопичується велика кількість кави. Безперечною перевагою плоских жорен є однорідний помел, який, однак, вимагає точного налаштування для отримання кращих властивостей кави.

Конічні жорна працюють за принципом зовнішнього кільця та центрального конуса. Під час помелу кава падає на дно контейнера і дрібно перемелюється. Конічні кавомолки не використовують надто високі швидкості обертання, завдяки чому обладнання не надто швидко нагрівається під час подрібнення. З цієї причини ці елементи також часто використовуються для ручних пристроїв. Спеціальна конструкція конічних кавомолок запобігає осіданню меленої кави на стінки контейнера, тому сильно не забарвлює її. Вона йде прямо на дно, проходячи там через подрібнюючі частини. Багато людей вважають конічні пристрої хорошими кавомолками, тому що їх легко утримувати в чистоті.

На що слід звернути увагу, щоб знати, яку кавомолку вибрати?

Потреба вашого будинку у свіжій каві залежить від кількості членів сім’ї, які будуть пити каву або гостей, яких ви приймаєте. Якщо ви єдиний любитель кави, то ручна кавомолка – ідеальний вибір. Її простота в експлуатації, місткий контейнер для зерен та відносно невеликі розміри ідеально підходять для 1-2 любителів кави.

Однак, якщо ви шукаєте більш ефективну модель, тому що часто влаштовуєте зустрічі за чашкою кави, то електрична кавомолка буде для вас набагато кращим вибором. Потужність необхідна для гарної кавомолки – 100 Вт. Цього достатньо приватного використання. Для механізму заточування тут, безперечно, найкраще підійдуть сталеві жорна. Вони прослужать довгі роки та витримають навіть часте використання. Крім того, жорнові кавомолки дозволять вам змолоти каву до різної товщини, тому заварювати її можна кількома способами.

Яка кавомолка для кав’ярні?

Пристрій повинен мати резервуар для зерен великої ємності, щоб ви могли приготувати кілька чашок без необхідності дозаправки.

Ще один важливий параметр – потужність. Найкращі кавомолки для кафе мають двигуни потужністю 200 Вт. Це значення дозволяє швидко перемолоти зерна, і в той же час гарантує, що пристрій не згорить навіть після багатьох годин роботи.

Також слід звернути увагу на матеріал жорен. Для кав’ярні варто вибрати кавомолку зі сталевими жорнами. Ми вже згадували, що сталь чудово витримує навіть інтенсивне використання. Крім того, вона не сприяє утворенню кавового пилу, тому напій має ідеальний смак.

Регулювання ступеня помелу зерен у кавомолках – обов’язкова процедура у кав’ярнях. Це випливає із пропозиції цього типу приміщення, що складається з різних видів кави. Еспресо варять інакше, ніж кави з тигля чи так званого кавника. повінь.

Вважається, що найкращі кавомолки – це ті, які дозволяють вибирати налаштування до 40 рівнів. Звичайно це найкраще підійде професійним баристам. Пам’ятайте, що чим більше кількість налаштувань, тим більше шанс витягти з кави всі цінні властивості.Регулювання тонкощі помелу також є дуже важливим, коли йдеться про спосіб заварювання напою.Якщо ви хочете приготувати каву в кавоварці з фільтром або під тиском або методом френч-прес, вибирайте моделі з мінімум 30 налаштуванням