Вівторок , 23.04.2024

Мобілізація: що чекає чоловіків призовного віку, які не повернулися з-за кордону

З початку повномасштабної війни в Україні багато чоловіків, які виїхали за кордон, призовного віку (18-60 років) не повернулися назад.

Юрист Вікторія Тютюнникова відповіла щодо адміністративної відповідальності за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, пише  ТСН .

За її словами, після повернення додому чоловіків призовного віку, які перебували за кордоном, можуть притягнути до адміністративної відповідальності за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Таке правопорушення карається штрафом від 3400 до 5100 грн. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 грн.

Щодо кримінальної відповідальності, то до неї можуть притягнути лише тих чоловіків, які отримали повістку та втекли за кордон. Їм загрожує від 3-5 років ув’язнення.

Юрист також нагадала про правила вручення повістки.

“Порядок денний вважається належно переданим, якщо він вручений військовозобов’язаному під особистий підпис. Тобто його не можна передавати через членів сім’ї, родичів чи друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути у військкомату немає”, — додала. Вікторія Тютюннікова.

За її словами, правила перетину кордону не відповідають положенням Основного закону, який передбачає, що вони мають бути визначені законом, а не ухвалою Кабміну, як це зараз.

Проте встановлення факту неконституційності цих правил належить до повноважень КСУ. До нього щодо цього мають звернутися президент чи народні депутати (не менше 45 осіб), Верховний Суд, уповноважений Верховної Ради з прав людини, а не фізичні особи.

З огляду на це довести в суді відсутність встановленої законним способом заборони на виїзд чоловіків призовного віку без рішення КСУ про невідповідність Конституції правил перетину кордону майже неможливо.

Читайте також:
Спецоперація “Промінь”: у Тернополі пояснили причину ажіотажу з роздачею повісток