Вівторок , 19.03.2024

Що таке лом золота і де його здати

Що таке лом золота (брухт золота), і як він оцінюється? Де можна здати золото у Львові?

Наш комісійний магазин працює з ломом золота, а також в нас ви можете продати діаманти.  Лом золота — термін, який часто використовується, але дехто не розуміє, що він означає. Давайте подивимося, що це таке, і як він вимірюється та оцінюється.

Визначення золотого брухту або по простому лому золота

Цей термін відноситься до золота, яке відправляється на переплавлення та переробку.

Таким чином, будь-який виріб, який містить золото і призначений для повторної обробки, можна вважати золотим брухтом аюо ломом золота.

Наприклад, якщо ви продаєте свої старі коштовності , які згодом відправлять на переробний завод, то вироби, які ви продаєте, будуть куплені як золотий брухт.

Зважування та вимірювання

Золотий брухт часто зважується в тройських унціях: 1 тройська унція дорівнює 31,1 грама (1 гр = 0,032 тройських унцій).

Важливою характеристикою золотого брухту є його чистота, яка говорить про те, на скільки відсотків елемент складається із золота, а на скільки з інших металів.

Чистота вимірюється в каратах, і максимальний вміст золота, який може мати виріб, становить 24 карати, що є числом чистого золота.

Щоб перетворити карати у відсотки, просто розділіть число карата на 24. Наприклад, 14-каратне кільце містить 58,3% чистого золота (14 розділені на 24).

Вартість брухту золота.

Що таке брухт золота, і як він оцінюється? Де можна продати золоті вироби?
Вартість залежить від двох основних факторів: ваги та чистоти. Тому, якщо ви знаєте ціну за одиницю ваги, а також знаєте карат ювелірної прикраси, ви можете оцінити його вартість.

Наприклад, якщо у вас є 18-каратний виріб, який важить 100 грамів, то фактичний вміст золота в ньому становить 75% (18 карат ділиться на 24), або, іншими словами, у вас є 75 грамів чистого золота.

Все, що вам потрібно зробити, це помножити 75 на поточну ринкову ціну золота за грам, а результат дасть вам оцінку того, скільки коштує золото у ваших ювелірних виробах.

Як визначити чистоту золотих ювелірних виробів?

Всі ми знаємо, що золото є дорогим, і що чисте золото є символом найвищої цінності. Але як з’ясувати чистоту золотих прикрас насамперед?

Можливо, ви чули про карате (скорочено K або kt), який є найбільш широко використовуваним мірою золотої чистоти. Карат вимірюється за шкалою від 0 до 24.

Щоб побачити, скільки золота містить ювелірну прикрасу, подивіться на маркування, яке вказує на кількість його карат.

Таким чином, дорогоцінний виріб, чистота якого дорівнює одному карату, складається з 1 частини золота та 23 частин інших металів або сплавів.

Чистота може також бути виміряна у відсотках та тисячних частинах.

Для перетворення каратів у відсоток розділіть число карата на 24 та помножте результат на 100.

Наприклад, щоб з’ясувати відсотковий вміст золота у 20-каратному кільці, розділіть 20 на 24, таким чином ви отримаєте 0,833 або 83,3% вмісту золота.

Як дізнатися вміст золота у ваших коштовностях?

Що таке брухт золота, і як він оцінюється? Де можна продати золоті вироби?
Щоб побачити, скільки чистого золота містять коштовності, зазвичай достатньо подивитися на виріб і знайти маркування, яке вказує на кількість карат.

Наприклад, якщо ви бачите маркування 10kt, це означає, що ваш виріб містить 10 частин золота та 14 частин інших металів; ця величина карата відповідає змісту золота на 41,7%.

Іноді можна побачити чистоту, виміряну над каратах, а скоріш у тисячних частинах (це особливо поширене у Європі). У цьому випадку ви бачитимете число з 3 цифрами, надруковане на ваших коштовностях.

Наприклад, якщо ви бачите позначку “583”, це означає, що вміст золота – 583 частини на тисячу. Розділіть це число на 10 і ви отримаєте відсотковий вміст золота, або 58,3%.

Щоб знайти чистоту того ж виробу в каратах, розділіть 583 на 1000 та помножте отримане на 24 – результат становить 14 каратів.

Значення карата та його еквіваленти у відсотках.

Ось найбільш широко використовувані відмітки карата та їх відповідний відсотковий зміст (у дужках ви бачите відповідні значення тисячних частин):

24K – 99,9% (999)

22K – 91,7% (917)

20K – 83,3% (833)

18К – 75,0% (750)

14К – 58,3% (583)

10К – 41,7% (417)