Вівторок , 19.03.2024

Трансуретральна резекція простати. Що це за процедура

Що це за процедура

Трансуретральна резекція простати – це операція, яка направлена на видалення аденоми передміхурової залози. Її особливість полягає у тому, що лікар отримує доступ до операційної області через уретру. Тому не потрібно виконувати розрізи, травмувати тканини, що скорочує післяопераційне відновлення.

Трансуретральна резекція дозволяє видалити доброякісне новоутворення передміхурової залози без крововтрати. Процедура є органозбережною і дає можливість в подальшому повернутись до повноцінного статевого життя.

Коли проводять операцію

Резекція простати здійснюється при підозрах на доброякісне розростання тканин простати (аденому). Ця патологія супроводжується наступними симптомами:

  • часті позиви до випорожнення сечового міхура. Чоловік може ходити до туалету по декілька разів уночі;
  • сечовипускання стає переривчастим та млявим;
  • сечовипускання викликає біль;
  • у сечі з’являються домішки крові.

Ці симптоматичні прояви є причиною для звернення до лікаря-уролога. При діагностуванні аденоми простати потрібно якомога швидше провести операцію, консервативне лікування не буде результативним. Якщо не відреагувати вчасно, пухлина може переродитись у онкологію, також розвиваються патології нирок та інші ускладнення.

Як проводять резекцію простати

Резекцію простати трансуретральним шляхом можна провести тільки у випадках, коли розміри аденоми не перевищують 80 квадратних сантиметрів. Збільшення пухлини може ускладнити доступ до передміхурової залози через уретру. Операція проходить за наступними етапами:

  1. розміщення пацієнта на кушетці з розведеними ногами;
  2. введення анестезії – загальної чи спінальної за рішенням лікаря;
  3. введення в уретру резектоскопа з мініатюрною камерою та приладом освітлення на кінці;
  4. резекція тканин простати та коагулювання кровоносних судин;
  5. витягання видалених тканин через сечівник та промивання внутрішньої поверхні сечового міхура;
  6. перевірка стану пацієнта та виймання резектоскопа з уретри.

По завершенню оперативного втручання у сечовід встановлюють катетер, який слугує для промивання та випорожнення сечового міхура. У сечі з’являються домішки крові, що є нормальним, адже були коагульованікровоносні судини. Після виписки пацієнт відновлюється вдома та приймає призначені антибактеріальні препарати.

Потрібно пити по 2-3 літри води щоденно, виключити з раціону харчування гостру, солону та смажену їжу, обмежити фізичні навантаження, аби швидко відновитись та мати змогу вести повноцінне статеве життя. У середньому відновлення після резекції триває до місяця.

Джерело: bilyak.com.ua.