Неділя , 28.04.2024

Чи безпечно купувати дитині навушники

Прикраси чи навушники — дошкільнятам зарано щось носити у вухах, тим паче що знайти малюкам гаджет за розміром буде складно.

А ось дитині віком від 6–7 років можна купити навушники. Водночас батьки мають контролювати частоту використання девайса. Також важливо правильно підібрати навушники, аби пристрій не зіпсував дитині слух.

Чим навушники можуть зашкодити

Батьки найбільше непокояться про те, що дитина почне гірше чути. Це не вигадки — постійне прослуховування музики в навушниках знижує слух. Через перенавантаження гучним звуком дитина може відчувати головні болі та занепад сил. Однак за умови правильного використання сучасних гаджетів вони не нашкодять.

Виробники пропонують менш чутливі девайси спеціально для дітей. Якщо малеча дуже простить купити навушники, не треба відразу відмовляти у придбанні. Насамперед необхідно обговорити умови та частоту їх використання, а потім вирушати за покупкою.

Як обрати найбезпечніший вид

Дитина постійно росте, її вуха можуть швидко змінюватися за глибиною та розмірами, тому доведеться купувати нові гаджети. Щоб заощадити на частих покупках, краще прибрати модель зі змінними насадками чи великі навушники. Для дітей підійдуть три види девайсів:

  • Накладки. Великі навушники, які накладаються на вуха зверху. Вони м’які, можуть регулюватися по об’єму голови. В продажу є моделі з блютузом та дротовим підключенням. Для дитини це зручний та довговічний варіант.
  • «Вкладки». Добре фіксуються у вухах, але не приглушують сторонні шуми. Якщо дитина використовуватиме навушники для навчання, їй буде важко зосередитись. Для прослуховування музики, перегляду мультфільмів це оптимальний варіант. Але знайти модель, яка підійде за розміром дитині віком до 10 років, буде важко.
  • Вакуумні. У них гарна шумоізоляція, тому для вуличного використання навушники підходять найкраще. Їхній недолік — високі навантаження на слуховий апарат. Через більш ніж годину прослуховування з’являється втома, може бути головний біль. Носити вакуумні навушники можна рідко, краще після 12 років. Малечі буде незручно з таким гаджетом, він не дасть змоги швидко реагувати на поклик чи звуки навколо.

Учням початкових класів варто купити накладки або «вкладки». Підліткам вже можна придбати вакуумні навушники. Підбирати їх треба не тільки за дизайном, а й за розміром. Багато моделей на різний вік представлено у магазині Алло у Львові. Крім зовнішнього вигляду та зручності використання потрібно оцінювати технічні характеристики. Для дітей чутливість навушників не має перевищувати 120 дБ.

Обрати дротову модель чи з підключенням по блютузу — залежить від батьків. Перший варіант малеча можна постійно губити, а ось для підлітків вони зручніші. Дротові моделі не розряджаються, але можуть зламатися, якщо носити їх необережно, сплутувати шнур. Тож акуратність та вміння дитини поводитися з речами — теж важливі критерії при виборі навушників.