Середа , 24.04.2024

Почаївську лавру можуть передати у користування двом конфесіям

У Верховній Раді України 5 квітня оприлюднили звернення до уряду з вимогою розірвати з Українською Православною Церквою Московського Патріархату договір оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври.

Автори хочуть, щоби Кабінет міністрів у тримісячний строк після ухвалення постанови проінформував Раду про її виконання, пише видання РІСУ.

Відповідний проект постaнови (№9179) було зaреєстровaно у пaрлaменті 3 квітня.

Як наголошують автори проекту, відповідно до закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, культові будівлі та майно, що є державною власністю, можуть передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їхньою взаємною згодою. В разі відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування такими будівлями і майном шляхом укладення з кожною громадою окремого договору.

Однак, як стверджують депутати у пояснювальній записці, у відкритих джерелах є лист Митрополита УПЦ МП Онуфрія, в якому він особисто заборонив своїм священикам здійснювати почергові Богослужіння. Це, на їхню думку, вчергове підтверджує монополію УПЦ МП щодо використання релігійних споруд Почаївської лаври.

Зазначимо, що депутати Тернопільської обласної ради проголосували за звернення до уповноважених органів з проханням перевірити правомірність будівництва на території Почаївської лаври та повернути комплекс споруд до державної власності.

“На сьогодні Почаївська Успенська лавра є джерелом “русского мира” на території ставропігійного монастиря в Україні. Вона вже тривалий час перебуває у юрисдикції УПЦ МП і стала форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату”, – пишуть законодавці у пояснювальній записці до постанови. На їхню думку, під час повномасштабної війни Росії проти України розірвання цього договору оренди – “якраз на часі”.

Що стосується того, яка з конфесій після припинення договору оренди повинна проводити Богослужіння в Почаївській лаврі, то це питання Православна Церква України (ПЦУ) та Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) можуть вирішити за взаємною згодою, кажуть автори ініціативи. Це можуть бути почергові богослужіння або ж передача обом Церквам певних частин споруд комплексу.

Почаївська лавра – друга після Києво-Печерської найбільша православна святиня України, розташована у Тернопільській області. Це комплекс з 18 споруд. Зокрема, на її території розташований Свято-Успенський собор і Почаївська духовна семінарія. Лавра у Почаєві належить державі, але з 2003 року була передана в безкоштовне користування УПЦ МП на 49 років – до 2052 року.

Читайте також:
У Почаївській лаврі розпочато процеси щодо повернення майна держави, – Ткаченко