Неділя , 28.04.2024

Що таке будинки з другим світлом: особливості проєктування

Проєкт будинку з другим світлом – це будівельне рішення, яке передбачає відсутність частини стелі між першим і другим поверхом.

У результаті утворюється велика кімната з високою стелею, яка надає інтер’єру естетичності та шарму. Також, воно візуально розширює внутрішній простір і забезпечує краще природне освітлення. Він виглядає велично і розкішно, підкреслюючи особливий смак домовласника.

Як виникли будинки з другим світлом

Першим прототипом таких будов були атріуми в Римській імперії – античні житлові будинки із заскленими вікнами.

В епоху Середньовіччя в такому архітектурному стилі будувалися величезні готичні собори з кольоровими вітражами, родзинкою яких було декоративне фантастично природне освітлення. У житлових будинках у той час такий архітектурний прийом практично не використовувався через дорожнечу технології, але деякі багаті вельможі все ж таки будували собі палаци з другим світлом.

Пік популярності такого архітектурного рішення прийшовся після завершення Другої світової війни, коли в Англії та США пішла мода на реконструкцію особняків у будинки з невеликою кількістю кімнат і технологією другого світла.

Сьогодні будинок з другим світлом проєкт, який відомий у всьому світі. У такому стилі облаштовують приміщення готелів, клубів, ресторанів, театрів. Його використовують забудовники і в житловому будівництві, наприклад, при проєктуванні другого світла в одноповерховому будинку. Як правило, стеля забирається над залом. Але можуть бути інші конструктивні рішення.

Особливості дерев’яних будинків з другим світлом

Розглянемо плюси та мінуси проектів дерев’яних будинків із другим світлом.

Переваги:

  1. Створюється просторовий візуальний ефект, хоча площа залишається незмінною, лише розширюється обсяг.
  2. Естетична складова – інтер’єр залу сприймається як щось грандіозне та вишукане, підкреслюючи особливий смак домовласника.
  3. У будинок потрапляє більше природного світла, за рахунок чого досягається якісне освітлення та економія електроенергії.
  4. Приміщення з другим світлом – неоране поле для креативного дизайнера чи архітектора (настінний розпис, камін, панорамні вікна, декорації, світильники та багато іншого).
  5. У таких приміщеннях легше дихається і стеля “не тисне” на голову.

Недоліки:

  1. Втрачається житлова корисна площа, особливо якщо будівля має мансардний поверх. Такий проєкт підійде в тому випадку, якщо будинок великий і надмірна житлова площа.
  2. Через великий об’єм простору та площу скління не обійтися без тепловтрат, тому потрібно якісне утеплення та передбачити встановлення додаткових джерел тепла, наприклад, конвекторів.
  3. У такій кімнаті дуже хороша акустика з ефектом колодязя – потрібно бути готовим до дуже низької шумоізоляції, особливо, якщо сім’я велика і є маленькі дітки.
  4. Через високі стелі ускладнюється процес прибирання та обслуговування приміщення.

Висновок

Подивитися готові проєкти будинків з другим світлом фото ви можете на сайті забудовника компанії «ДеревоДім» https://derevodim.com.ua/tag/second-light-houses. Компанія вже багато років займається проєктуванням і будівництвом дерев’яних будинків, пропонуючи різноманітні комплектації будинків, залежно від фінансових можливостей замовника.