Вівторок , 19.03.2024

Тактичні рюкзаки: призначення, види та характеристики

Тактичні рюкзаки забезпечують зручне транспортування потрібних речей при виконанні бойових завдань, коли потрібно здійснювати переходи у польових умовах та на складних рельєфах.

Часто тактичні наплічники носять і на рибалку, полювання чи турпохід, завдяки їх зручності та практичності. Зазвичай для такої мети обирають тактичний штурмовий рюкзак, об’єму якого достатньо для перенесення порівняно найбільш потрібних на кілька днів речей. А наявність системи Moll, якою оснащуються всі сучасні тактичні наплічники, і численних зовнішніх та внутрішніх відділень, корисна як під час бойових дій, так і у туристичних походах чи під час активного відпочинку на природі.

На які види класифікуються рюкзаки тактичні?

З огляду на специфіку використання тактичні наплічники поділяються на такі види:

  • Рейдові. Купити тактичний рюкзак цього типу потрібно, коли плануються тривалі багатокілометрові переходи. Визначальні особливості – велика місткість (до 45 л), наявність поясного ременя, який зменшує навантаження на спину під час довгого шляху, а також нагрудних ременів, стяжок по боках, багатьох кріплень для підсумків, додаткового обладнання.
  • Штурмові. Розроблені для подолання кількаденних маршрутів. Мають менший об’єм, оскільки розраховані на завантаження тільки необхідних речей на декілька діб. У них є декілька відсіків та систему для питної води. Штурмовий рюкзак зазвичай не оснащується поясним ременем, а лише лямками для кріплення до бронежилетів.
  • Медичні. Потрібні для розміщення медикаментів, приладдя для надання першої допомоги. Численні відсіки забезпечують простий і швидкий доступ до необхідних ліків чи речей, часто є адаптери для підсумків, а також елементи для кріплення до наметів, транспортних засобів і т.д.

Які характеристики притаманні тактичним наплічникам?

Окрім призначення, тактичні наплічники розрізняються за об’ємом, забарвленням та матеріалами. Об’єми коливаються від менш ніж 15 літрів і до 100 літрів, наприклад – рейдові, у яких має поміститися все потрібне для багатоденного переходу.

Щодо кольорів, це можуть бути маскувальні тони (олива, койот, хакі, коричневий і т.д.), камуфляж різних типів (мультикам, Woodland і т.д.), а також нейтральні відтінки, які не привертають до себе уваги – сірий, чорний, синій тощо.

Виготовляються такі аксесуари з міцних високотехнологічних тканин – кордура, оксфорд, нейлон, поліамід, ріп-стоп та інших. Матеріали дозволяють вберегти речі, які знаходяться у відсіках, від впливу вологи та холоду. Деякі тканини не підтримують горіння, а при контакті з вогнем розплавлюються, наприклад, поліамід. Так, згідно зі стандартами, рюкзак ЗСУ повинен бути виготовлений саме з поліаміду, адже при виконанні завдань стійкість наплічника до вогню є однією із запорук безпеки самого бійця та його майна.