Четвер , 25.04.2024

У Тернополі п’яний водій віз вагітну дружину у лікарню і отримав 34000 грн штрафу

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який повторно впродовж року керував автомобілем у стані сп’яніння.

Як зазначається у матеріалах справи, факт порушення було зафіксовано 16 вересня 2022 року у місті Тернополі. Близько третьої години ночі працівники поліції зупинили водія автомобіля “Ніссан Альмера Тіно”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння керманич категорично відмовився як на місці події, так і у медичному закладі, чим порушив вимоги п. 2.5 Правил дорожнього руху.

Чоловік пояснював поліцейським, що сідаючи за кермо нетверезим, діяв в межах крайньої необхідності так, як потрібно було завезти дружину у лікарню. Дружина перебувала на сьомому місяці вагітності.

Водій зазначив, що вони проживають у сільській місцевості і на приїзд швидкої довго чекати, тому сів за кермо, щоб якнайшвидше завезти дружину у лікарню.

Також пояснював, що жінку уже залишив в медичному закладі, а зараз повертається додому, бо у селі на Зборівщині двоє маленьких дітей залишилися з бабусем та дідусем і молодша донька сильно плаче.

Втім, поліцейські склали на водія “Ніссану” адміністративний протокол, а далі розбиратися у ситуації має суд.

Кількома місцями раніше цей водій притягувався до відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Тому тепер склали протокол за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні адвокат наполягав на тому, що водій “Нісану” діяв у стані крайньої необхідності, оскільки терміново потрібно було завезти дружину у лікарню.

Жінка надала у суді пояснення, підтвердивши, факти, викладені її чоловіком. Сказала, що їй стало погано на роботі і вона зателефонула чоловікові, щоб той відвіз її у лікарню.

Також представила до суду медичну довідку, видану амбулаторією Загальної практики сімейної медицини села Озерна про те, що з 15 вересня перебувала на амбулаторному лікуванні.

Усні пояснення про перебування на роботі і довідку про перебування на амбулаторному лікуванні суд розцінив як розбіжності, спрямовані на ухилення від відповідальності. Документів, які б підтверджували звернення до медичного закладу у місті Тернополі, надано не було. Принаймні про них не згадується у матеріалах справи.

Суд зауважив, що стан крайньої необхідності виникає, коли є дійсна, реальна загроза, а не уявна.

Відтак, суд постановив водія автомобіля “Ніссан” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП, і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Водій не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу, однак Апеляційний суд не задовільнив її, залишивши постанову суду першої інстанції без змін.

Читайте також:
У Тернополі водій “дев’ятки” за нетверезу їзду отримав 34000 грн штрафу