Четвер , 02.05.2024

Чому пластикова тара — це сучасне та екологічне складське обладнання

Що таке обладнання для складської логістики? Це стелажні системи, складська техніка та перевантажне обладнання (підйомні столи, рампи та доки).

Однак важливими її складовими також є пакування і тара, наприклад, контейнери, піддони, місткості для рідини тощо.

Є безліч видів та типів складської тари, які виготовлені з різних матеріалів: дерева, металу, картону чи пластику. З поміж них саме пластикова тара з кожним роком стає дедалі популярнішою. Чому так — з’ясуємо в цій статті.

Переваги пластикової тари

Пластикові лотки та ящики використовуються як на класичних поличкових стелажах, так і недорогих спеціалізованих стелажних стійках. У них є декілька важливих переваг перед тарою з інших матеріалів, а саме:

  • Ефективність

Пластикова тара — це сучасне обладнання, яке підвищує ефективність складської логістики. Складно уявити, що через 10–20 років на складах одночасно будуть використовувати дерев’яні піддони та наднову техніку.

  • Зручність

Різноманіття пластикової тари на ринку дає змогу обрати обладнання під будь-яке завдання, наприклад:

  • контейнери для невеликих деталей та складських лотків для металовиробів;
  • ящики для автомобільних запчастин;
  • палети, серед яких також є спеціалізовані (для бутлів, гігієнічні тощо);
  • великі пластикові контейнери для сміттєвих баків;
  • ящики для автозапчастин.

Пластик — це дуже практичний матеріал. Він міцний, має невелику вагу, гігієнічний, простий у догляді та має довгий термін експлуатації. Також пластик стійкий до корозії та впливу навколишнього середовища.

  • Необхідність

Для транспортування та зберігання певних вантажів пластикові контейнери та піддони можуть бути єдиним задовільним варіантом. Також вони ідеальні для міжнародних перевезень. Дерев’яна та металічна тари мусять відповідати санітарно-гігієнічним нормам та непридатні для деяких видів товарів. Водночас пластикове обладнання не потребує наявності сертифіката ISPM 15, адже воно не ржавіє, не поглинає вологу та не гниє. Йому також не потрібна хімічна обробка проти комах.

  • Економія

Пластикова тара має вищу ціну за дерев’яну. Однак пластикові палети витримують понад 30 циклів використання, у той час, як дерев’яні — усього 3. Завдяки можливості багаторазової експлуатації можна суттєво знизити витрати на обладнання.

Пластикова тара ергономічна, компактна та має невелику вагу, завдяки чому її можна класти одна в одну для зниження витрат на транспортування. Знизити вартість обладнання можна й через вторинне перероблення матеріалу.

  • Екологічність

Піклування про екологію — це світовий тренд останніх років. Наприклад, дедалі частіше на вулицях міст можна побачити пластикові сміттєві контейнери замість металічних. Раніше була думка, що пластик — це шкідливий для природи матеріал, адже він майже не розкладається та виділяє шкідливі речовини при спалюванні. Однак це стосувалося здебільшого побутового сміття, наприклад, пляшок.

Після закінчення терміну експлуатації великогабаритні складські пластика тара підлягає вторинному переробленню, завдяки чому із неї можна виготовити пластикові контейнери, піддони та інше обладнання. Однак, звісно, для цього вона має бути виготовлена із якісного та нетоксичного матеріалу, який не спричиняє шкоди здоров’ю. А для цього необхідно переконатися, що її виробник має необхідні документи, що підтверджують якість матеріалу.