Субота , 04.05.2024

Сергій Токарєв: Чи варто боятися штучного інтелекту

Сергій Токарєв розповів, чому штучний інтелект є корисним доповненням для спеціалістів

У 2023 році в ІТ-індустрії відбулася знакова подія: у вільному доступі з’явився чат-бот ChatGPT, який має відповіді майже на будь-які запитання. Але новий інструмент також призвів до появи деяких побоювань і проблем. Адже він може цілковито витіснити людину у багатьох сферах, що призведе до заміни експертів у певних професіях. До того ж досі незрозуміло, хто саме буде відповідальним, якщо ця технологія завдасть шкоди. Про це розповів засновник технологічного університету SET University та компанії Roosh Сергій Токарєв.

Чи замінить штучний інтелект людський

«Настільки стрімкого розвитку ШІ ніхто не очікував», — каже Сергій Токарєв. Бізнесмен називає це одним з найпотужніших проривів за останні десятиліття та порівнює цю подію з появою інтернету та мобільного зв’язку. Хоч зараз ШІ використовується лише для вирішення простих завдань, у майбутньому він зможе демонструвати дивовижні результати.

Інвестор впевнений, що вже через кілька років люди й не помітять, як будуть повсякденно користуватися ботами. А постійний розвиток і вдосконалення призведуть до того, що буде незрозуміло, з ким ведеться розмова. Але штучний інтелект все ж таки не зможе повністю замінити людський, каже Сергій Токарєв. Наразі ШІ допомагає спростити нашу роботу. Він може легко взяти на себе безліч нудних побутових справ. Особливо він допоможе в аналітиці, оскільки здатний дуже швидко обробляти велику кількість інформації.

Справжні професіонали мають доступ до нової потужної технології. Але потрібно вже сьогодні почати розбиратися у тому, як працює ШІ. Бізнесмен впевнений, що найбільше виграють ті, хто першими зможуть опанувати всіма тонкощами інструменту.

Що таке промпт, яка його роль

Щоб ефективно працювати зі штучним інтелектом, потрібно навчитися формувати prompt. Це опис ідеї для генерації зображення, коду або тексту. Для прикладу Сергій Токарєв розповів про завдання із малюнком собаки. Він пояснює, що недостатньо просто написати «намалюй песика». Потрібно прописати у завданні всі параметри малюнку. Якщо цього не зробити, результат, скоріше за все, виявиться невтішним.

Щоб отримати хороший малюнок, штучному інтелекту потрібні деталі:

  • стиль та кольори;
  • порода та шорстка;
  • розміри та задній фон тощо.

Бізнесмен додає, що у різних творчих професіях зрештою залишаться лише ті спеціалісти, які зможуть найкраще створювати промпти. ШІ буде виконувати прості завдання, якими раніше займалися люди. Наприклад, у компанії, яка розробляє комп’ютерну гру, є цілий штат художників. Один з них є головним, а інші — генерують ідеї. Вони займаються відносно простою роботою, яку штучний інтелект зробить швидше та ефективніше. Тому вони стануть непотрібними.

Складнощі у розвитку штучного інтелекту

Найгострішою проблемою для розвитку ШІ сьогодні залишається питання етики, наголошує Сергій Токарєв. Наприклад, наразі незрозуміло, чи можна користуватися ШІ для роботи з фото, які знаходяться у публічному доступі? Чи мають право автори малюнків вимагати видалення робіт, в яких використовувався їхній контент?

Інвестор вказує на те, що ChatGPT дуже обмежений через етичні питання, але у майбутньому це зміниться. Будь-яка компанія або навіть держава так чи інакше почне займатися розробкою власних технологій. Деякі з них не матимуть етичних кордонів. Вони зможуть давати усі відповіді на питання, включно найжорстокіші. Більш того, про розробку таких інструментів навряд буде відомо іншій частині світу. Тому Сергій Токарєв пророкує, що найближчим часом з’явиться багато аналогів ChatGPT.

Це призводить до ще однієї проблеми для розвитку штучного інтелекту — відповідальність. Наразі жодна юридична система не має чітких відповідей, хто буде винним, якщо ШІ нашкодить людині. Це відповідальність тих, хто створив алгоритм або оператора промпту? А може, винний сам алгоритм чи постраждалий, який його використовував? А що робити, якщо до справи мають відношення резиденти кількох країн? За чиїм законодавством буде визначатися відповідальність? Чинна юридична система сьогодні безсила. Тепер доведеться багато чого змінювати.