Вівторок , 30.04.2024

Чортківська громада розробить програму та план комплексного відновлення території

У «U-LEAD з Європою» розпочали надання підтримки 24 відібраним громадам у розробці Програм комплексного відновлення територій та Планів відновлення та розвитку громад.

На Тернопільщині таку допомогу від експертів U-LEAD отримає Чортківська територіальна громада. Про це повідомили в регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області.

Програма комплексного відновлення території – це аналітично-просторовий документ, який визначає основні містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення території, постраждалої внаслідок збройної агресії. План відновлення та розвитку громади – це документ стратегічного планування, який включатиме завдання і заходи відновлення та розвитку, проєкти місцевого розвитку. 

Як розповіла керівниця Регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області Наталія Онищук, протягом липня-жовтня громади будуть працювати над розробкою обох видів документації відновлення: збирати дані, використовувати геоінформаційні системи задля їх аналізу, формувати пропозиції відновлення та лише на основі цього приймати рішення.

Як повідомляють у Програмі U-LEAD, ці два види документації є взаємопов’язаними й допоможуть громадам забезпечувати ефективну відбудову, так і залучати кошти на реалізацію проєктів відновлення. Адже залучення коштів на проєкти відновлення має здійснюватися згідно визначених та закріплених в планувальній документації пріоритетів.

Загалом, допомогу у розробці програм та планів комплексного відновлення територій отримають 24 громади з різних областей країни. Зокрема, мова йде про громади з таких областей як: Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Чернігівська. 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Читайте також:
У Тернополі реалізують унікальні для України програми підтримки «Родини Героїв» та «Дітей Героїв»