Середа , 01.05.2024

Сучасні методи вивчення англійської мови: наскільки вони ефективні

Відтоді як вивчення іноземних мов стало нормою, для власної зручності люди почали прагнути до створення оптимального, можна навіть сказати універсального методу освоєння мови.

Особливо це стосується англійської, як міжнародної. І не можна не визнати, що ця мета виправдана не тільки культурно, а й економічно. Адже ці знання сприяють не тільки загальному розвитку людини, а й набуттю корисних навичок, створенню вигідних зв’язків тощо. Сучасні методи викладання англійської мови пропонують найрізноманітніші варіанти освоєння мови. З деякими з них можна ознайомитися за посиланням. І хоча жодну з методик не можна назвати універсальною, не завадить розібратися в їхній ефективності, щоб вибрати для себе найкращий варіант.

Аудіо-лінгвістика

Суть способу полягає в багаторазовому повторенні почутих слів або речень від викладача. Поступово учням дозволяється самостійно промовляти невеликий обсяг інформації, повторюючи все інше за вчителем.

Ефективність методики полягає в тому, що згодом студент все більше і більше фраз промовляє самостійно, поки, нарешті, не починає говорити вільно сам.

Комунікація

Ключова мета процесу навчання в даному варіанті – навчитися говорити настільки добре, щоб можна було з легкістю вступити в діалог навіть з носієм мови.

Методика вважається ефективною, оскільки потрібний ефект досягається за допомогою природного живого спілкування.

Повне занурення

Один з сучасних способів вивчення англійської мови, який користується великою популярністю в багатьох мовних школах. Вона дає змогу практикувати мову в комфортних умовах, навіть не маючи можливості виїхати за кордон. Суть полягає в тому, що на заняттях учні живуть життям інших людей. Придумують собі нову особистість, нову біографію. Спілкування з викладачем і групою відбувається вже з точки зору цього нового персонажа.

Головна перевага такого способу в тому, що всі уроки проходять виключно англійською, без використання рідної мови. Студент вчиться не тільки говорити, а й навіть думати англійською.

Фізичне реагування

Суть цього способу навчання спирається на таке поняття: неможливо досконально зрозуміти те, що не вийшло відчути на собі. Варто визнати, що цей метод досить нестандартний. На перших порах навчання студент повинен тільки мовчати. Так відбувається протягом приблизно двадцяти перших уроків. Він має слухати вчителя, читати про себе, але говорити йому заборонено. Згодом учитель дозволяє студентам реагувати на почуте чи прочитане. Але, знову ж таки, не словом, а певною дією. На ділі все це доволі просто – якщо сказано, наприклад, вставати, йти чи зробити щось іще, учень має це робити. Викладач сам вирішує, коли, на його думку, підопічний отримав достатньо відомостей про англійську. Тільки тоді йому дозволяється видавати реакцію у вигляді слів і фраз.

Ефективність цієї методики вивчення англійської мови пояснюється тим, що всю інформацію студентам дійсно доводиться відчувати на собі. Вони вчаться сприймати мову і в підсумку видавати потрібну реакцію з повним розумінням того, що роблять.

Граматика і переклад

Варто зазначити, що саме цей варіант опанування мови все ще переважає в більшості загальноосвітніх шкіл і навіть ВНЗ. Наголос робиться на формування словникового запасу і запам’ятовування граматичних конструкцій. Під час навчання на їхній основі підбираються тексти, які потрібно перекласти англійською і навпаки. При цьому самим текстам не варто надавати великого значення, адже наголос робиться не на зміст, а на роботу з граматикою.

Ефективність методу виражається в:

  • високому рівні освоєння граматики;
  • придатності для людей із розвиненим логічним мисленням.

З недоліків можна виділити те, що розвиваються всі умови для створення мовного бар’єра. Розвитку усного мовлення не відбувається.

Більше про сучасні методи вивчення англійської

Під час процесу навчання вкрай важливо підкреслювати навіть невеликий прогрес. Він може бути особливо добре помітний у спілкуванні або ж у проходженні чергового тестування. Однак, навіть найбільш сучасні методи вивчення англійської мови не будуть дієвими, якщо тільки отримувати нові знання, не практикуючи користування ними.

В умовах сучасності способів ввести англійську в повсякденність більш ніж достатньо. Крім основних занять, це можуть бути фільми, музика, книги в оригіналі тощо. Розвиток технологій дає змогу зробити заняття більш інтерактивними. Зокрема, знайти друзів за кордоном, навіть не залишаючи своєї країни. Це не тільки ефективно, а й дає змогу отримувати задоволення від навчання.

Не варто боятися покинути зону комфорту і потрапити в незвичну ситуацію. Справді поліпшити знання англійської можна тільки закріпивши отримані знання за допомогою регулярної практики. Універсальної форми навчання не існує, але темп та інтенсивність уроків за обраним методом неважко максимально адаптувати під себе.