Субота , 27.04.2024

У Гусятині безпідставно зупинили водія “Жигулів”, у якого було 3,2 проміле алкоголю

Гусятинський районний суд розглянув справу щодо водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Як зазначається у матеріалах справи, порушення було зафіксовано 22 лютого у селищі Гусятин. Ввечері, близько 22:00, на вулиці Незалежності працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 2107” (“Жигулі”, “сімка”).

Під час спілкування та перевірки документів правоохоронці помітили у керманича явні ознаки алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився у медичному закладі в установленому законом порядку.

Результат виявився позитивним – 3,2 проміле, що в 16 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судове засідання водій ВАЗу не з’явився, причини неявки не повідомив, тому справу розглянули без його присутності.

Досліджуючи матеріали справи, суддя не знайшла підтверджуючого документу, який би свідчив про правомірність зупинки водія “Жигулів”. Тобто причиною зупинки мало б бути вчинення водієм порушення правил дорожнього руху. Якщо водій вчинив таке порушення, то мала б бути винесена постанова про адміністративне стягнення. Копії такої постанови до матеріалів справи долучено не було. Відтак, суддя прийшла до висновку, що водія автомобіля “ВАЗ 2107” зупинили незаконно і відповідно всі подальші дії були незаконними.

Отож, у підсумку Гусятинський районний суд постановив провадження у справі за ч. 1 ст. 130 КУпАП стосовно водія автомобіля “ВАЗ 2107” закрити у зв’язку з відсутністю в його діях правопорушення.

Слід зауважити, що в подібних ситуаціях суди приймають рішення по-різному. Буває так, що суд призначає штраф у розмірі 17000 грн, аргументуючи тим, що відсутність порушення ПДР, яке мало б стати причиною зупинки, не звільняє від покарання за вчинення іншого порушення, а саме, керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

Читайте також:
Не твердо стояв на ногах: у Заліщиках водій “Жигулів” за п’яну їзду отримав 17000 грн штрафу