Середа , 08.05.2024

Які родимки потенційно небезпечні і коли їх варто видаляти?

Майже кожна людина має родимки на своєму тілі: вони можуть бути в немовляти з самого народження або поступово з‘являтись упродовж всього життя.

Історія походження, функціональність, важливість цих елементів нашого організму медично необґрунтована, але факт, що до родимок потрібна окрема увага — вже підтверджений.

Невуси (їх друга назва) — являють собою локальні скупчення меланоцитів. Ці клітини відповідають за виробництво меланіну, що відіграє активну світлозахисну функцію для нашої шкіри, особливо при шкідливому впливі ультрафіолетових променів.

Види родимок та їх можлива небезпечність

Умовно невуси поділяються на два підвиди:

  • пігментні (пігментовані плями та ластовиння);
  • судинні (ангіоми та невуси папіломатозної природи).

Детальніше про те, як позбутися небажаних новоутворень можна дізнатися на https://goldlaser.com.ua/nashi-uslugi/lazernaya-dermatologiya/udalenie-rodinok/.

Пігментовані плями можуть бути на тілі людини від самого народження і вважаються найбезпечнішим видом родимок. Зовнішні фактори, наприклад, ультрафіолет, не впливають на їх ріст та мутацію. Але тримати під контролем зони тіла, де вони розташовані все-таки потрібно. Для власного спокою.

Ластовиння (веснянки) — часто успадковуються та є нормою за генетичною схильністю. Не належать до списку шкірних захворювань, не несуть загрози. Людям з ластовинням краще раз на декілька років відвідувати дерматолога, щоб спокійно насолоджуватись такою незвичайною і красивою особливістю вашої шкіри.

Інтрадермальні невуси являють собою випуклі об‘ємні утворення, різні на дотик, переважно чорного кольору та іноді мають локальний волосяний покрив.

Диспластичні невуси вирізняються на фоні інших нерівними краями видозміною кольору: від темного чи бурого до блідого рожевого. Такі родимки потребують окремої уваги та контролю.

Гігантські пігментовані невуси, що займають значну зону тіла людини або відразу декілька. У медицині зафіксовані випадки, коли ці утворення переростали в меланому — онкологічне захворювання шкіри.

У кожному випадку родимки, їх природу, походження та видозміну краще контролювати під наглядом лікарів-дерматологів.

Видаляти всі?

Родимки як прикрашають тіло та обличчя людини, так і доставляють неабиякий дискомфорт навіть при переодяганні. Щобільше, невуси інколи приховують за собою небезпеку, яку необхідно вчасно виявити та ліквідувати, щоб продовжувати жити щасливим життям.

У будь-якому випадку сучасні технології пропонують безпечне видалення родимок за бажанням та необхідністю пацієнтів і виключно з дозволу лікарів. Насторожитись варто, якщо новоутворення:

  • часто змінює рельєф,
  • асиметричне та безформне;
  • швидко розростається;
  • завдає дискомфорт;
  • кровоточить.

Це достатній список показань, щоб терміново звернутись до лікаря та розпочати процес лікування.

Лазерне видалення родимок займає топове місце у рейтингах процедур, які націлені на безпечну, безболісну, малотравматичну ліквідацію новоутворень на будь-якій ділянці тіла.

Будьте уважними до своєї шкіри та завчасно консультуйтеся з лікарями, щоб жити спокійним здоровим життям!