Неділя , 28.04.2024

Двотаврова балка: що це і де використовується

Двотаврова балка, також відома як двотавр, це структурний елемент, який часто використовується в будівництві для вертикальних та горизонтальних навантажень.

Вона широко використовуються у будівництві мостів, багатоповерхових будівель, складів та підприємств. Металеві вироби варіюються в різних розмірах та товщині, залежно від вимог до проекту.

Для виготовлення двотавра виробники використовують різні види сталі із застосуванням технологій гарячого вальцювання або зварювання.

Цей конструктивний елемент має специфічну конструкцію. Форма його перерізу нагадує букву “Н”. Його отримують шляхом з’єднання двох Т-подібних профілів, або таврів.

Переваги двотаврових балок включають їх високу стійкість і жорсткість щодо їх маси. Такі вироби відрізняються високими показниками міцності, що перевершують стандартний прямокутний профіль в декілька разів. Також, двотаврова балка добре поєднується з іншими будівельними матеріалами, щоб створювати міцні та надійні металоконструкції.

Особливості виготовлення двотаврової балки

Перш ніж купити двотаврову балку, необхідно уважно ознайомитись зі способом її виготовлення, а також вивчити як переваги, так і можливі недоліки. Виробництво подібних виробів здійснюється двома способами: гаряче вальцювання та зварювання.

На металобазах можна купити двотаврову балку, яка виготовлена вищепереліченими способами:

  • Гарячевальцьованні моделі. Для виготовлення використовуються спеціальні металопрокатні верстати. В цьому випадку розжарена болванка піддається впливу безлічі валків, які змінюють її поперечний переріз. Такий технологічний процес відрізняється високою якістю, але точність розмірів готових виробів краща при зварюванні.
  • Зварним способом. Для досягнення високої надійності виробу при його виготовленні здійснюється з’єднання основних елементів з обох боків. У процесі виготовлення особлива увага приділяється збереженню прямого кута між частинами конструкції та щільним приляганням один до одного.

Використання двотаврової балки при будівництві запобігає сильній усадці та появі тріщин на стінах будівель, а також їх зсуву в процесі експлуатації.

Різновиди двотаврової балки та способи застосування

На ринку металопрокату представлений широкий перелік різновидів металевих двотаврових балок, наприклад це:

  • Вироби з паралельними гранями полиць.
  • Вироби змінного перерізу.
  • Полегшені моделі із перфорованими полицями.
  • Балки із похилими гранями.
  • Вироби з полицями різної ширини.
  • Двотаври із посиленими ребрами жорсткості.

Двотаврові балки при гарячекатаному методі їх виробництва випускаються відповідно до нормативів ГОСТ чи ДСТУ. У перелік його основних характеристик міцності входять такі параметри як, марка сталі, тип поперечного перерізу, особливості застосування та інше. У разі зварного способу виробництва ці конструктивні елементи, на вимогу замовника, виготовляються за індивідуальними розмірами.

Високий рівень міцності та жорсткості виробу, а також відмінні показники надійності пояснюють його попит у будівельній сфері. Ще один значний плюс – це відносно невисока ціна на сталевий двотавр. Самі вироби зручні при транспортуванні та досить прості у монтажі, це може бути зварювання, або кріплення болтами/заклепками.

Двотаврові балки незамінні при зведенні приватних та промислових будівель. Вони широко застосовуються при монтажі опорних конструкцій, міжповерхових перекриттів, зведенні покрівлі та облаштуванні приміщень мансардного типу.

У сучасному будівництві їх використовують і при зведенні різних наземних переходів з підвищеними вертикальними навантаженнями. А знайти та купити балку двотаврову різних розмірів в DimaxTD можна всього в пару кліків.