Четвер , 09.05.2024

Маски захисні: професіональний захист дихальних шляхів

Маски — один із різновидів засобів індивідуального захисту органів дихання. Їх використовують робітники, які працюють в умовах підвищеного вмісту в повітрі пилу, бруду або хімічно активних речовин.

Маски захисні створюють бар’єр між навколишнім середовищем і дихальними шляхами людини, даючи змогу безпечно працювати у складних умовах.

Компанія Consafety пропонує усім новим і постійним клієнтам широкий вибір засобів індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД) від провідних світових виробників за найкращими цінами.

Маски захисні: різновиди, призначення, особливості конструкції

Маски для захисту органів дихання розрізняють за такими критеріями:

  • спосіб використання;

  • тип конструкції;

  • додаткові опції.

За способом використання є одноразові та багаторазові засоби. До першої групи належать респіратори, які виготовляються з багатошарових матеріалів. Вони відфільтровують повітря, затримуючи різні сторонні часточки — від пилу та сажі до деяких мікроорганізмів. Ключовий недолік такого рішення — ефективність протягом 2–3 годин, після чого необхідно вдягати новий респіратор. Багаторазові засоби індивідуального захисту органів дихання мають змінні фільтрувальні елементи, що дає змогу їх використовувати тривалий час. Крім того, залежно від типу сторонніх домішок у повітрі, можна вибрати конкретний фільтрувальний картридж для забезпечення максимального захисту.

За типом конструкції розрізняють дві категорії засобів — ті, що закривають обличчя повністю та частково. Напівмаска прикриває нижню частину обличчя, тому органи зору рекомендовано додатково захищати спеціальними окулярами.

Повнолицьова маска надає комплексний захист органів дихання та зору. Завдяки міцному прозорому екрану користувач отримує панорамний огляд, а наявність ущільнювача по контуру корпусу забезпечує герметичне прилягання до обличчя.

Фахівці рекомендують використовувати напівмаски у тих випадках, коли гранично допустима концентрація забруднювача має незначне перевищення норми. В усіх інших випадках краще застосовувати повнолицьові засоби. Серед їхніх додаткових опцій варто відзначити наявність переговорного пристрою для зв’язку з колегами, а також можливість під’єднання до балонів з кисневою сумішшю.

Де використовують засоби захисту дихальних шляхів?

ЗІЗОД використовують:

  • слюсарі з металообробки;

  • маляри та штукатури;

  • працівники хімічної промисловості;

  • металурги;

  • будівельники;

  • інші спеціалісти, які працюють в умовах забрудненого повітря.

Фахівці компанії Consafety допоможуть підібрати якісні захисні маски, напівмаски для безпечної праці у складних умовах з урахуванням усіх вимог замовника.