Понеділок , 29.04.2024

На Тернопільщині працівник військкомату разом із 4 спільниками підробляв документи для “ухилянтів”

На Тернопільщині викрили працівника центру комплектування та його спільників, що займалися виготовленням фальшивих документів для виїзду чоловіків за кордон.

Про це сьогодні, 4 серпня, повідомили у прес-службі Головного управління Національної поліції у Тернопільській області.

“Оперативники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного управління Нацполіції Тернопільщини за процесуального керівництва Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону викрили працівника обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у виготовленні фіктивних документів мешканцям області, що давало змогу останнім ухилятися від мобілізації та виїжджати за кордон”. – йдеться у повідомленні.

За даними досудового розслідування, злочинну діяльність зловмисник здійснював із чотирма спільниками. Документування їхньої протиправної діяльності правоохоронці розпочали у лютому 2023 року. Відомо, що «послугами» зловмисників скористалися більше тридцяти осіб, шестеро з яких вже виїхали за кордон.

Викрили лиходіїв під час отримання грошей за фіктивні документи. Зловмисники взяли шість тисяч американських доларів, аби двоє ухилянтів мали можливість покинути межі України.

У рамках кримінального провадження правоохоронці провели одночасно 11 обшуків за місцями здійснення злочинної діяльності, проживання фігурантів та в їх автомобілях. Було виявлено та вилучено різного роду документи, зокрема, вже підписані та скріплені печаткою довідки військово-лікарської комісії, чисті бланки, тимчасові посвідчення військовозобов’язаного, гербову печатку і кутовий штамп Тернопільського ОМТЦК та СП, лікарські печатки, штампи медичних закладів, комунальних підприємств та інші довідки. Вилучено та поміщено на арешт-майданчик два автомобілі, що належать підозрюваним.

Наразі трьом зловмисникам оголошено підозри за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу – незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою з корисливих мотивів. Працівник центру комплектування та соціальної політики підозрюється у сприянні порадами, вказівками в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб – частина 2 ст. 332 ККУ. Підозрюваним загрожує від семи до дев’яти років позбавлення волі.

Оперативники встановлюють інших осіб, причетних до даних кримінальних порушень.

Читайте також:
Підозрюваному у хабарництві Михайлові Головку повернуть вилучені кошти