Четвер , 09.05.2024

Проблеми переселенців та як їх долають: у Тернополі відбувся регіональний показ форум-театру

У Тернополі акторки-аматорки виступили з форум-виставою перед місцевими мешканцями, ВПО, представниками громадських, благодійних організацій та органів місцевого самоврядування.

Форум-театр — це унікальний формат, який не просто висвітлює актуальні проблеми, а й передбачає активну взаємодію акторів із глядачами задля спільного пошуку рішень.

Захід відбувся в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Що робити далі, куди їхати, де і як будувати нове життя в умовах війни — все це стало основою вистави «Вибір» у Тернополі. Під час показу учасниці разом обговорювали важливі питання інтеграції та реальні проблеми родин ВПО в нових громадах, розповіла регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» в Тернопільській області Яна Шкуратова:

«Форум-театр — це дієвий інструмент адвокації, бо представники влади, неурядових організацій та просто небайдужі люди об’єднуються, разом досліджують, як допомогти ВПО інтегруватися до місцевої громади. Також це ще й психологічна допомога для самих переселенців. Тут вони можуть висловити думку та бути почутими, відпустити негативні емоції, відчути полегшення й підтримку інших учасників. Саме тому такі заходи вкрай важливі, особливо зараз».

Під час вистави йшлося не лише про допомогу внутрішньо переміщеним особам на новому місці, а й про взаємне прийняття одне одного – як з боку громади, так і з боку самих ВПО. Ту емоційну атмосферу відчув кожен учасник, дехто навіть не стримував сліз. Такі заходи – це можливість трансформувати важкий досвід, відпустити те негативне, що сталося з людиною, і відкритися новому, — поділилася Оксана Шлюсар, директорка з розвитку громадської організації «ТМЖК «Відродження нації»:

«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, я працювала консультанткою гарячої лінії 527. Ті емоції запам’яталися на все життя. Ми стикалися з людьми в різних країнах, які говорили про відчуття незахищеності, відсутності контролю над ситуацією тощо. Важливо усвідомити, що безпека — один із основних факторів для вибору напрямку у житті».

Місцева волонтерка пані Вікторія додала, що тема вистави насправді значно ширша, ніж пошук місця проживання:

«Який би вибір людина не зробила, всюди буде небезпека. Як говорили акторки, найголовніше для будь-якої мами — це те, що буде з її дитиною. Цим вона керується, роблячи кожен свій вибір на новому місці».

Громадам, які приймають переселенців, необхідні чіткі плани дій і програми допомоги, зауважила начальниця управління міжнародного економічного співробітництва та інвестиційних проєктів Тернопільської обласної військової адміністрації Наталія Зарицька:

«Це питання набагато глибше, ніж лише куди їхати. Це інтеграція людей, які відчули все жахіття війни. Нам важливо якісно допомогати українським громадянам створити комфортне середовище, як удома. Ми не говоримо «ВПО», натомість називаємо їх новими тернополянами. І якщо спочатку ми мали вирішити нагальні гуманітарні питання, то тепер необхідно напрацювати повноцінну стратегію інтеграції переселенців».

З-поміж іншого, переселенці потребують простого спілкування та підтримки. Такі заходи, як форум-театр, створюють безпечний простір для діалогу і дозволяють кожному відчути себе на місці акторів. Жодні офіційні звіти не можуть передати те відчуття вразливості, про яке часто говорять ВПО. За словами Алли Мельничук, джокерки форум-театру та показу в Тернополі, усі напрацювання під час заходу необхідно втілювати у життя. Забезпечити це зможе Рада ВПО в Тернопільській області:

«Показ відбувся успішно. Для мене в обговореннях було важливо почути про важливість координації та спільної діяльності. Влада, громадські діячі, ВПО, громада, комунальні служби, лідери думок. Тільки разом ми зможемо принести найбільшу користь».

Форум-театр у Тернополі дав можливість ВПО поспілкуватися між собою та з іншими. Головне, що після вистави глядачі усвідомлюють: вони не байдужі одне одному та можуть співпрацювати задля спільної мети. Завдання програми «Єднання заради дії» – підтримати ВПО в різних регіонах, а подібні заходи – це ще одна можливість налагодити зв’язок між переселенцями, представниками влади та активною громадськістю.

Нагадаємо, лише на Тернопільщині офіційно зареєстровано близько 87 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Ця діяльність стала можливою в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен суппорт сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Читайте також:
Асоціація міст України: Мінфін хоче забрати кошти ПДФО з місцевих громад