Субота , 04.05.2024

У Збаражі водій “Рено” за нетверезу ДТП отримав 17000 грн штрафу

Збаразький районний суд призначив покарання для водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

драгер, алкоголь

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 4 лютого 2023 року у селі Максимівка Збаразької територіальної громади.

Ввечері, близько 19:00, на вулиці Шевченка водій легкового автомобіля “Рено Меган” не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на огорожу місцевої лікарні.

У результаті ДТП транспортний засіб отримав механічні ушкодження, також було пошкоджено секцію огорожі.

Водій залишив місце аварії, до якої був причетний, а потім, коли його розшукали поліцейські, категорично відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння.

На порушника склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні водій “Рено” визнав свою провину тільки у вчиненні ДТП. Пояснив, що справді допустив зіткнення із секцією огородження лікарні. Після цього до нього підійшли люди, які тимчасово проживають на території лікарні і він з ними домовився, що наступного дня полагодить пошкоджену огорожу. Отож у подальшому поїхав додому. Згодом до нього приїхали працівники поліції і запропонували пройти огляд на стан сп’яніння. Чоловік пояснив, що відмовився від проходження огляду тому, що на той момент уже не керував автомобілем.

Двоє свідків, які тимчасово проживають на території лікарні, підтвердили слова водія, і сказали, що домовилася з ним про те, що він відремонтує огорожу. Також зазначила, що водій був тверезим.

Втім, суд не взяв до уваги покази цих свідків, оскільки вони тимчасово проживають на території Максимівської лікарні Збаразької міської ради та не уповноважені розпоряджатися майном, а домовленостей з посадовими особами лікарні про відшкодування збитків не було.

Відтак, суд вважає, що після дорожньо-транспортної пригоди водій мав виконати вимоги п. 2.10 Правил дорожнього руху і дочекатися прибуття працівників поліції, чого не зробив, тобто вчинив порушення ст. 124 КУпАП і ст. 122-4 КУпАП.

Також суд прийшов до висновку, що водій вчинив порушення ч. 1 ст. 130 КУпАП, оскільки відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння.

Отож у підсумку Збаразький районний суд постановив водія автомобіля “Рено Меган” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Читайте також:
Понад два поміле: у Яблунові п’яний водій “Жигулів” попався поліції і отримав 17000 грн штрафу