Середа , 08.05.2024

Коли дорослим варто звертатися до ЛОРа?

Дорослі люди часто до останнього ігнорують сигнали від власного організму, особливо, якщо йдеться про щось незначне на перший погляд: нежить, закладеність у вухах, періодичний головний біль тощо.

Таке ставлення до здоров’я є небезпечним, оскільки на тлі високого темпу життя, стресу та щоденних навантажень навіть дрібний симптом здатний швидко розвинутися у серйозну хворобу.

Візит до фахівця можна запланувати, звернувшись за посиланням https://veselka.clinic/napriamky/dorosli-vuzki-spetsialisty/otolarynholoh. Досвідчений ЛОР виявить хворобу на ранній стадії та попередить її розвиток. Краще довіряти лікарю, аніж займатися самолікуванням.

З якими симптомами час йти до отоларинголога?

Профільний фахівець лікує захворювання вух, носа і горла. Відповідно, тривожні “дзвіночки” будуть стосуватися саме роботи цих органів.

  • Порушення носового дихання незалежно від того, чи є набряк слизової. Цей симптом може бути проявом звичайної застуди, але, якщо вам не допомагає лікування, призначене терапевтом, варто порадитися з ЛОРом. У цій же групі показань — незвичайні виділення з носа: занадто рясні та густі, зеленого або жовто-зеленого кольору, з кров’янистими включеннями тощо.
  • Біль, важкість, пульсування в області гайморових пазух, верхніх зубів, чола та / або скронь, очей. Від таких симптомів часто відмахуються, вважаючи їх результатом повсякденної втоми. Між тим, головний біль часто вказує на гострий запальний процес.
  • Збільшення лімфатичних вузлів за  вухами та / або під щелепою. Це одна з перших ознак запалення, тому варто показатися лікарю, навіть якщо поки ще нічого не болить.
  • Біль у горлі, утруднене ковтання, наліт у роті та у горлі. Домашні полоскання та трав’яні чаї — спосіб лише на деякий час вгамувати хворобу, яка буде активно розвиватися.
  • Травма. Навіть якщо удар м’ячем по носі або занадто гучний вибух петарди поруч пройшли ніби без помітних наслідків, терміново запишіться до отоларинголога. Тільки профільний лікар зможе встановити, чи дійсно немає фізичних пошкоджень.
  • Втрата або зниження нюху. Такий незначний на перший погляд симптом може вказувати на вірусну інфекцію, мати неврологічну природу або з’явитися внаслідок фізичного травмування.
  • Погіршення слуху, дзвін або шум у вухах, закладеність, виділення з каналу, біль. Запалення внутрішнього вуха швидко розвивається, але його не так легко вилікувати. Фахівець проведе огляд та призначить необхідні аналізи, які дозволять коректно поставити діагноз на ранніх стадіях хвороби.

Окрім того, не можна пропускати планові візити до ЛОРа, якщо пацієнт має хронічні захворювання або інші показання (гайморит, викривлена носова перетинка, вади внутрішнього вуха тощо).