П’ятниця , 03.05.2024

У Тернополі виставили на аукціон радянський танк Т-34

Міська рада Тернополя виставила на аукціон радянський танк Т-34. Стартова ціна лота – понад 872 тис. грн.

Танк виставлявся як експонат в колишньому тернопільському парку Слави. Пізніше його забрали звідти на зберігання на територію одного з комунальних підприємств. Гроші з продажу військової техніки передадуть на потреби ЗСУ.

В оголошенні на сайті Prozorro.Продажі повідомляється, що міська рада продає реконструйований корпус танка Т-34, випущеного у 1944 році, без силової установки та навісного обладнання. Стартова ціна лота – 872 210 грн без урахування ПДВ. Дату аукціону поки що не оголошено.

Танк Т-34 після закінчення Другої світової війни використовували як пам’ятник. Його встановили на площі Перемоги (тепер це вулиця гетьмана Івана Мазепи) на масиві Дружба. Зараз на цьому місці розташований ресторан McDonalds.

У 1990 році танк демонтували і перенесли до парку Слави (тепер це Старий парк), де розмістили меморіал полеглим під час Другої світової війни. На околиці парку просто неба створили виставку військової техніки.

У червні 2022 року міська рада прибрала усю радянську техніку звідти і передала її на потреби Збройних Сил України. Але старий танк виявився непридатним для використання, і його вирішили продати на аукціоні. Гроші з продажу передадуть на потреби ЗСУ.

Нагадаємо, минулого року Тернопільська міська рада продала з аукціону демонтований радянський літак МіГ-17 – реактивний винищувач періоду Холодної війни, який був встановлений при вході у парк Національного відродження з боку проспекта Степана Бандери. Літак вдалося продати за 300000 гривень. До виручених грошей мерія додала майже 240 тис. грн та придбала три безпілотники Mavic і передала їх військовим.