Четвер , 09.05.2024

Види штучних зубів: які бувають і які найбільш надійні

Імплантація та протезування – це найкомфортніший сучасний спосіб встановлення штучних зубів, зокрема, з естетичного погляду.

Різноманітність протезів користується великою популярністю у пацієнтів, адже з їхньою допомогою можна відновити цілісність зубного ряду, незалежно від складності випадку. Однак головним критерієм вибору був і залишається матеріал виготовлення. Сьогодні арсенал ортопедичної стоматології пропонує пацієнтам великий вибір матеріалів для протезів та імплантатів. Вони відрізняються за своїми характеристиками та ціновою категорією, але дають змогу створити повноцінну візуальну копію натурального зуба. Усі ці види штучних зубів буде розглянуто далі.

Джерело: https://www.cis.ua/implantatsiya-zubov/

Кераміка та металокераміка

Кераміка займає одну з лідерських позицій у переліку матеріалів для протезування. Керамічні штучні зуби наділені такими перевагами:

  • гігієнічність;
  • гіпоалергенність;
  • природність;
  • міцність;
  • легкість.

Особливе значення має останній пункт. У контексті реставрації тільки одного зуба маленька вага такого протеза може здатися несуттєвою характеристикою. Але якщо йдеться про протезування кількох одиниць, маса кожної готової коронки дуже важлива.

Ступінь термічного розширення у цих матеріалів такий самий, як у натуральних зубів, тому температурні перепади не завдадуть пацієнтам жодного дискомфорту. Крім того, такі протези абсолютно нешкідливі, завдяки, зокрема, підвищеній біосумісності. Тож вважаються найбільш надійними.

У разі часткового протезування або коли необхідно відновити жувальні одиниці, до керамічної оболонки додається металева основа, щоб збільшити міцність та витримку тиску. Так виходить металокераміка.

Композит

Полімер із добавками, серед яких кварц, кремній, порцеляновий порошок тощо. Композит твердне під впливом ультрафіолету. Раніше їх застосовували тільки для заміни кусючих зубів, але сьогодні вони стали набагато міцнішими, завдяки чому їх можна використовувати й для протезування жувальних одиниць.

Техніка роботи з ними, загалом і в цілому, така:

  1. Композит накладається на пошкодження шарами.
  2. Моделюється розмір і форма.
  3. Кожен шар окремо піддається опроміненню.

Готовий протез має природний вигляд, оскільки колір полімеру можна підібрати ідентичний натуральній емалі пацієнта.

Металеві сплави та чистий метал

В ортопедичній стоматології найбільш затребувані дві пари сплавів: хром + кобальт, а також хром + нікель. Конструкції, виготовлені з них, прекрасно виконують поставлені завдання, проте підійдуть не кожному пацієнту. У деяких випадках наявність металу в роті може викликати алергічну реакцію у вигляді зміни смакових відчуттів. Чого, однак, не можна сказати про дорогоцінні метали – вони не чинять на організм абсолютно ніякого негативного впливу. Золото, паладій або платина мають підвищений ступінь міцності та безпечні також як сплави.

Завдяки обладнанню сучасних стоматологічних лабораторій, такі протези створюються з високою точністю, завдяки чому можна домогтися ідеальної посадки в ротовій порожнині. Щоб домогтися максимально природного вигляду, готовий протез можуть у разі потреби облицювати керамікою.

Оксид цирконію – гідний конкурент для протезів з вищезазначених сплавів. Коронки з нього робляться за допомогою лазера. Готова конструкція добре прилягає і має цілком природний вигляд.

Пластик

Комбінацію нейлону та штучних зубів з пластмаси зазвичай використовують для створення знімних конструкцій. Матеріал має доступну ціну, але натомість доводиться миритися з деякими мінусами:

  • Вбирання сторонніх запахів.
  • Вплив харчових барвників. Протез здатний з часом змінити колір після вживання кавових напоїв або фарбувальних продуктів.
  • Пористе середовище. У такому зазвичай швидко розмножуються різні бактерії. Щоб захистити себе від інфекцій, за зубними протезами із пластику важливо доглядати дуже ретельно.

Зі свого боку, нейлон цих мінусів позбавлений. Протези легкі, захищені від деформації, завдяки хорошій гнучкості, мають стійкість перед мікробами та вологою. Нейлонові протези напівпрозорі, тож з естетичною стороною питання також усе гаразд.

Рішення про вибір пластмасових зубів, або з будь-якого іншого матеріалу пацієнт зазвичай приймає, орієнтуючись на рекомендації свого стоматолога. Також обирається компроміс між клінічними показаннями та ціновою категорією.

Як правильно доглядати за зубними протезами?

Варто зазначити, що не тільки функціональність робить зубні протези схожими на звичайні зуби. Догляд за ними практично не відрізняється від природного догляду, незалежно від матеріалу.

Незнімні протези потрібно:

  1. Чистити двічі на день рекомендованою зубною пастою і щіткою відповідної жорсткості.
  2. Використовувати ополіскувачі для рота і флос.
  3. У разі зміни кольору – звернутися за послугою професійного чищення.

Знімні конструкції перед чищенням потрібно обов’язково промити водою, використовувати правильну пасту і м’яку щітку.