Четвер , 09.05.2024

Встановлення пожежної сигналізації: як запобігти надзвичайній ситуації?

Торговельно-розважальні центри, склади, офіси, промислові майданчики, готелі – будь-які будівельні чи ремонтні роботи, які планується в них проводити, вимагають обстеження стану наявної пожежної сигналізації, за підсумком чого усувають її недоліки або повністю замінюють на нову.

Для цього, якщо ви власник чи орендуєте приміщення, вам знадобляться знання в галузі протипожежної безпеки.

Види пожежної сигналізації

Система пожежної безпеки чи пожежна сигналізація – комплекс обладнання для виявлення, запобігання та ліквідації вогню та диму. Бувають трьох видів:

  1. Неадресні. Система сповіщає про наявність небезпеки без точного вказівника джерела загоряння. Підходять для невеликих за розмірами об’єктів, які можна швидко залишити в разі небезпеки.
  2. Адресні. Автоматично й точно виявляють місце загоряння. Дають змогу у стислі терміни провести евакуацію людей і ліквідувати пожежу.
  3. Адресно-аналогові. Найбільш досконалі. Передають інформацію про вогонь або задимлення на ранньому етапі, ідентифікують, звідки йде загроза. Здатні спрямовувати людей у безпечне місце.

Виходячи з особливостей будівлі/приміщення, вибирають ту чи іншу систему. Фахівці компанії «Елітпожсервіс», що є провідною в даному сегменті ринку, проконсультують вас і запропонують найкраще інженерне рішення. Проєктування та монтаж відповідатимуть нормативним документам із гарантією отримання позитивного експертного висновку та декларації пожежної безпекипо завершенню робіт. На сайті https://elitps.com.ua/ua/uslugi/pozharnaya-signalizatsiya/ можна замовити такі послуги. Вони надаються компанією «Елітпожсервіс» комплексно, у стислі терміни, за доступною ціною.

З чого складається система протипожежної безпеки?

Головними елементами пожежної системи є датчики контролю, сповіщення та комунікативне обладнання. Сенсорні прилади, які вловлюють найменше відхилення від норми, можуть реагувати на дим, тепло, полум’я та навіть газ. За своєю конфігурацією сповіщувачі можуть бути:

  • точкові;
  • багатоточкові;
  • лінійні;
  • аспіраційні.

Сенсори різняться за реакцією на джерело небезпеки, змогою повертатися до попереднього стану, можливістю заміни тощо. Існують проводові та бездротові уловлювачі, які передають інформацію відповідно через дроти чи радіосигнали. До обладнанняпожежної системи також входять пульт управління та блоки автономного живлення.

На кожному етапі підбору устаткування слід враховувати технічні параметри приміщення та особливості об’єкта в цілому, умови експлуатації. Пам’ятаймо, що ефективна та справна пожежна сигналізація допоможе захистити здоров’я та життя людей у разі небезпеки.